Docent of instructeur in het mbo

Wil je je kennis en ervaring uit jouw vak overbrengen op onze Deltionstudenten? Word dan instructeur of docent in het mbo! Je bent goed in begeleiden, trainen en instrueren. En je hebt een gezonde dosis geduld. Dan ben je geknipt voor een baan als instructeur of docent in het mbo.

Wat moeten studenten weten over werken in de praktijk? Jij legt het ze uit tijdens jouw theorie- en praktijklessen. Door jouw begeleiding zijn onze studenten later echte professionele vakmensen. Je werkt bij Deltion in een onderwijsteam.

Instructeur in het mbo

Heb jij minimaal een mbo-diploma op niveau 3? Of heb je een vergelijkbaar denk- en werkniveau? Kun je laten zien dat jij een specialist bent binnen jouw vakgebied? Kun je goed in een team werken en wil je je graag ontwikkelen? Allemaal met ja beantwoord? Bekijk dan snel of er vacatures zijn als instructeur mbo op jouw vakgebied en solliciteer meteen!

Werk je op een ander roc? Of werk je bij de overheid of in het bedrijfsleven? Solliciteer gerust naar een baan als instructeur bij het Deltion.

Volg de opleiding instructeur mbo
Aangenomen als instructeur mbo? Je gaat dan gelijk aan het werk en volgt daarnaast een interne deeltijdopleiding tot instructeur. Die heb je nodig om les te mogen geven. Het geleerde breng je dus gelijk in de praktijk. Je sluit je opleiding af met een mbo-diploma op niveau 4. Je kunt de opleiding Mbo-instructeur volgen op kosten van het Deltion College.
Zo ziet de opleiding eruit
Jij hebt kennis uit de praktijk. Tijdens je deeltijdopleiding tot instructeur leer je hoe je die kennis overbrengt op mbo-studenten. Met je diploma op zak weet jij bijvoorbeeld hoe je lesplannen opstelt, verschillende werkvormen inzet en de sfeer in de klas goed houdt.

Tijdens je opleiding:
  • werk je een aantal uur of loop je stage als mbo-instructeur.
  • doe je examen in praktijkvakken zoals lesgeven en ontwikkelen.
  • doe je examen in Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en een keuzedeel.

Je krijgt ondersteuning en begeleiding, bijvoorbeeld door intervisie, videobegeleiding, coaching en lesbezoeken. Je opleiding duurt ongeveer een jaar.

Word docent bij Deltion

Wil je werken als docent op het Deltion College? Dan zijn er verschillende mogelijkheden voor jou. Je kunt aan de slag als docent aan het mbo met één van de volgende achtergronden:

  • Een afgeronde hbo-lerarenopleiding
  • Minimaal een afgeronde hbo-opleiding
  • Minimaal drie jaar ervaring in het beroep waarin je les wilt geven. Daarbij beschik je over een hbo-werk en denkniveau (dit blijkt uit een assessment)
Geen onderwijsbevoegdheid?
Heb je een hbo-diploma of drie jaar praktijkervaring? Dan kun je de opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift volgen, op kosten van het Deltion College. Om de opleiding te volgen moet je 0,4 fte in dienst zijn en binnen twee jaar je opleiding afronden met een diploma.

Oriëntatie op het onderwijs

Lijkt het jou leuk om te werken als docent of instructeur binnen een mbo-instelling als Deltion? Is de stap naar een sollicitatie wellicht nog te vroeg? Oriënteer je dan op het verzorgen van onderwijs door de cursus Eén pas voor de klas te volgen.

Tijdens Eén pas voor de klas doe je in vijf dagdelen kennis en ervaring op over het lesgeven in het mbo. Uiteraard ontmoet je ervaren docenten die hun ervaring uit de praktijk delen. Waardoor jij een duidelijk(er) beeld krijgt van het verzorgen van onderwijs en de doelgroepen binnen het mbo.

Ook oefen je jouw presentatievaardigheden of ontwikkel je deze verder. Met kennis over effectief klassenmanagement, diverse activerende werkvormen én handvatten voor pedagogisch handelen verlaat jij de cursus. En wie weet, zet jij daarna de stap naar het onderwijs!

Hatseklas
Kijk ook eens op Hatseklas. Daar vind je van alles over opleidingen, leer- werktrajecten en studiefinanciering voor prachtige en uitdagende banen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Ook staan er ervaringsverhalen van mensen die de stap naar het onderwijs al hebben gezet.