Wat kost een mbo-opleiding

Volg je een mbo-opleiding en ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je les- of cursusgeld betalen. Er zijn ook andere kosten. Sommige kosten zijn verplicht, andere niet. Lees alles over lesgeld en de kosten voor je mbo-opleiding.

Lesgeld of cursusgeld
Je betaalt lesgeld voor een voltijd opleiding (BOL) en cursusgeld voor een deeltijd mbo-opleiding (BBL), als je 18 jaar of ouder bent. Dat heeft de regering bepaald. Hoeveel jouw opleiding of cursus kost, zie je op de overzichtspagina van jouw opleiding.

Basisuitrusting
Voor sommige opleidingen is een basisuitrusting nodig. Bijvoorbeeld koksmessen of een laboratoriumset. Je koopt de uitrusting zelf of leent hem van het Deltion College. Bij elke opleiding zie je wat je allemaal nodig hebt.

Verplichte leermiddelen
Sommige spullen heb je echt nodig om aan je studie te beginnen. Denk aan boeken, een laptop of werkkleding. Zodra je staat ingeschreven, krijg je een lijst met leermiddelen die je nodig hebt. Vallen de kosten hiervan tegen? De Stichting Leergeld in jouw woonplaats heeft budget om je te helpen. Maak een afspraak voor het Financieel Spreekuur en bekijk of jij gebruik kunt maken van die regeling.

Kaders schoolkosten
Soms is het onduidelijk welke kosten voor rekening van de student zijn en welke kosten voor rekening van Deltion. Daarom heeft Deltion kaders voor de schoolkosten opgesteld, met als doel om de kosten voor de student zo laag mogelijk te houden. Je leest er hier alles over.

Vrijwillige bijdrage
Soms vallen cursussen en excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Hoe betaal je je mbo-opleiding?

  • Studiefinanciering
    Ben je tussen de 18 en 30 jaar? Doe je een voltijdopleiding (BOL)? Dan kun je studiefinanciering aanvragen.
  • Tegemoetkoming schoolkosten
    Ben je nog geen 18? Dan kun je geen studiefinanciering aanvragen. Je ouders kunnen eventueel een tegemoetkoming schoolkosten aanvragen. Op de website van de belastingdienst zien ze hoeveel dat is.
  • OV-kaart voor studenten
    Je vangt je reiskosten op door een ov-jaarkaart aan te vragen.

Financieel Spreekuur
Heb je vragen over de kosten van je mbo-opleiding? Of maak je je zorgen over geld? Kom langs tijdens het Financieel Spreekuur.

Veelgestelde vragen

Contact Studenten SuccesCentrum