background

Brancheopleiding Zelfstandig Werkend Kok

Inhoud opleiding

Het accent in de koksopleiding ligt voornamelijk op de praktijk. Uiteraard behandelen we ook de theorie. Vooral door veel te doen en te oefenen doorloop je deze opleiding gegarandeerd met enthousiasme en plezier.

Tijdens de opleiding leer je zelfstandig initiatieven nemen om de samenstelling van de menukaart en de werkwijze in de keuken aan te passen. Daarnaast vergroot je je bestaande kennis en vaardigheden op het gebied van het bereiden van diverse gerechten.

Tijdens de opleiding ga je veel aan de slag in de praktijk.

Daarbij komen onderstaande onderwerpen aan bod:

  • menu-engineering
  • samen en individueel werken
  • bereiden van speciale soepen
  • fileren en schubben van vis
  • verwerken van schaal- en schelpdieren zoals oesters, kreeft, coquilles en garnalen
  • bereiding van orgaanvlees zoals kalfszwezerik
  • konfijten en wecken
  • vliezen en pareren van vlees zoals ossenhaas en lamsvlees
  • roken van vis- en vleesproducten
  • uitbenen van gevogelte en vlees
  • papillotte en vacuümbereidingen, fonceren
  • slowcooking
  • patisserie en uitgebreide desserts

Daarnaast volg je theorielessen in onderwerpen als:

  • vergroten van de kennis van warme voor- en tussengerechten, luxe vlees-, vis- en nagerechten
  • menukennis en gastronomie
  • deeg- en beslagsoorten
  • productietechnieken
  • warenkennis
  • receptenleer en werkplanning
  • voedingsleer en allergenen
  • trends in de moderne keuken
  • hygiëne volgens HACCP-normen
  • kostprijsberekening
  • administratie
  • kwaliteitszorg
  • automatisering in de keuken

Niveau

Niveau 3

Start

woensdag 25 september (bijna VOL) of donderdag 31 oktober 2019.

Geef op het aanmeldformulier bij "Schrijft zich in voor de cursus / training / branche-opelding" aan of je voorkeur uitgaat naar woensdag of donderdag.

Duur

De opleiding duurt acht maanden en bestaat uit 25 wekelijkse bijeenkomsten op woensdag of donderdag van 9.30 tot 16.30 uur.

Doelstellingen

Met deze koksopleiding* combineren we de liefde voor eten en koken met kennis over voeding en leer je nieuwe technieken en vaardigheden. Zo leer je hoe je menu-en- gineering uitvoert, hoe je een inkoopspecificatie maakt en hoe je een winstgevende menukaart ontwikkelt. Ook zijn er opdrachten die gericht zijn op de verwerking van de theorie, waarbij kennis en inzicht worden getoetst.

Als zelfstandig werkend kok run je alleen of met je team de keuken. Je zorgt ervoor dat gasten kunnen genieten. De keuken heeft voor jou geen geheimen en je creativi- teit blijkt grenzeloos!

Doelgroep

Professionals in een Horeca- of Instellingskeuken met ervaring, die verder willen groeien in hun vak.

Aanvangsniveau / vooropleiding

Je bezit het (branche)diploma kok of hebt minimaal drie jaar relevante werkervaring.

Vrijstellingenbeleid

Er is geen mogelijkheid om vrijstelling te krijgen voor bepaalde onderdelen van deze cursus/opleiding.

Studiebelasting

Bijeenkomsten: 1 lesdag van 7 uur

Zelfstudie: gemiddeld 3 uur per week, oefenen in de praktijk is gewenst.

Speciale voorwaarden

Voor deze opleiding gaan we ervan uit dat je beschikt over een eigen tablet (of eventueel laptop), kokskleding en een professionele messenset. De minimale leeftijd voor deelname aan deze opleiding is 18 jaar.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal bestaat uit een online leeromgeving van SHV en hand outs over bepaalde onderwerpen. Het studiemateriaal wordt beschikbaar gesteld door Deltion Business.

Examen/branchediploma

Aan het einde van de opleiding worden de examens afgenomen door de examinatoren van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je een landelijk door de horeca branche erkend SVH diploma.

Locatie

Alle lessen vinden plaats in de theorie- en praktijklokalen van het Deltion College in Zwolle. Deze professionele lokalen beschikken over alle faciliteiten, apparaten en materialen voor de dagelijkse keukenpraktijk.

Kosten

De kosten voor de opleiding bedragen €3.425,-, dit is exclusief de examenkosten van € 450. Alle bedragen zijn vrijgesteld van BTW. Door wettelijke regelingen en diverse subsidies is het mogelijk de scholingskosten aanzienlijk te verminderen. Kijk voor meer informatie op onze website.

Meer informatie

Voor meer inhoudelijke informatie en vragen over bijvoorbeeld de actuele startdata en kosten van deze en andere cursussen/opleidingen, kunt u contact opnemen met Deltion Business, telefoon: 038 - 850 31 50. E-mail: [email protected]

* Deze koksopleiding leidt op tot een branchediploma van de SVH. Naast deze brancheopleiding biedt het Deltion College ook opleidingen kok en zelfstandig werkend kok die leiden tot een mbo-diploma op niveau 2 of 3.

aanmeldeninformatie aanvragen