Studenten Deltion Rally team enthousiast over deelname Zuiderzeerally 2024

26 maart 2024 10:18 Nieuws

Afgelopen zaterdag 23 maart deed het Deltion rally team mee aan de Zuiderzeerally in kampen.


Wij, 2e jaars leerlingen van de opleiding International Motorsport Studies, zijn de afgelopen weken tijdens de praktijklessen druk bezig geweest met de voorbereidingen van de rally.

Sinds dit seizoen heeft het Deltion College 2 nieuwe auto’s in onderhoud: deToyota Yaris GR en de Renault Clio Rally 4. Wij hebben deze auto’s aangepast naar de wensen van de rijders. Ook hebben we de auto kunnen afstellen en finetunen tijdens de testdagen op het circuit Meppen in Duitsland, in de weken voorafgaand aan de rally.

Vrijdag 22 maart zijn we begonnen met het inpakken van de vrachtwagen en hebben we nog een keer geoefend met een service opbouwen. Rond 17:00 was het tijd voor een groepje leerlingen en docenten om te gaan avond eten en naar Kampen te gaan voor de technische keuring van de auto’s. Aangekomen in Kampen hebben werden de tenten opgebouwd en de laatste voorbereidingen aan de auto’s gedaan voor de keuring, zoals stickers plakken en de gps trackers inbouwen. De technische keuring verliep goed en beide auto’s kwamen er zonder problemen doorheen. Vervolgens werden de auto’s weer op het service terrein geparkeerd en was het tijd om weer naar huis te gaan.

De volgende ochtend begon vroeg en iedereen was om 07:00 aanwezig op het serviceterrein in Kampen. Daar hebben we de service opgebouwd, de auto’s schoongemaakt en de laatste dingen weer afgebouwd die bij de keuring losgehaald waren. Rond half 1 begon de rally voor de eerste auto; de Toyota Yaris GR met Gerard Tijink als rijder en Chris Aaltink als navigator. 15 minuten daarna mocht de tweede auto ook starten, dit was de Renault Clio Rally 4 met Maurice Kuijstermans als rijder en Kirsten Rothman als navigator.
De Yaris kwam rond drie uur binnen voor de eerste service. We hebben de hele auto gecheckt en schoongemaakt. Alles klopte, we waren ruim binnen het half uur klaar en de auto kon toen weer deelnemen aan de overige proeven. De Clio kwam een kwartier later binnen en ook daar was alles goed en snel weer klaar.


Vlak voor de 2e service heeft de Yaris een kleine schade opgelopen en daar kwamen wat technische problemen bij kijken. Dit maakte de 2e service een beetje drukker. Helaas konden we het probleem niet oplossen. We hebben we nog geprobeerd verder te gaan met de laatste proeven, maar dit mocht helaas niet baten. De race eindigde helaas te vroeg voor de Yaris. De Clio heeft wel een mooi resultaat kunnen neerzetten en is eerste geworden in zijn klasse en was de snelste voorwielaangedreven auto. Dit is een goede prestatie voor de eerste keer met dit team en de nieuwe auto’s.

Na de rally hebben wij alles weer ingepakt en zijn we weer naar school gegaan. Wij kijken dus ook met een positieve blik terug op de eerste rally van het seizoen en hebben veel kunnen leren!

Wat ons en onze studenten bezighoudt