Ministers bezoeken werkconferentie ‘Zorgeloos Thuis’ bij LUX038

21 maart 2024 12:54 Nieuws
Op woensdagmiddag 20 maart was bij LUX038 een werkconferentie over wonen en zorg. Deze bijeenkomst was georganiseerd door het Concilium Zwolle, WWZ038, gemeente Zwolle en provincie Overijssel. Ook ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en Conny Helder (Volksgezondheid) waren erbij. Namens het Deltion College leverden collegedirecteur Ageeth Strijker en projectleider Jolanda van Til een bijdrage aan het programma, waarbij de eerste woonzorgvisie van Nederland ondertekend is.

De werkconferentie ‘Zorgeloos Thuis: Impact maken met wonen voor senioren’ begon met een gesprek tussen dagvoorzitter Joost Hoebink, wethouder Dorrit de Jong en gedeputeerde Liesbeth Grijsen. “Er komen steeds meer ouderen met een zorgvraag. We moeten als samenleving rekening houden met hen”, sprak de wethouder. “Vandaag zetten we een stap om zorgeloos thuis te kunnen blijven wonen.”

Na het gesprek startten de deelsessies. Ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en Conny Helder (Volksgezondheid) kregen ondertussen een rondleiding over het terrein, waarbij collegedirecteur Ageeth Strijker (Techniek & Gebouwde Omgeving) hen vertelde over LUX038. Ageeth: “De ministers vonden het een indrukwekkende hal. Minister Helder heeft de lascabines van dichtbij bekeken en minister De Jonge sprak met een aantal studenten. Ook zagen ze hoe Syrische statushouders bij LUX038 opgeleid worden tot schilder.”


De ministers namen daarna een kijkje bij de deelsessie ‘Zorgeloos thuis: met technologie’, die door Annachien Dijkstra (Windesheim), Wouter van Kooten (TZA) en Jolanda van Til (Deltion College) verzorgd werd. Jolanda is expert docent bij Deltion College en projectleider van het practoraat Gezondheid en Technologie.


Jolanda vertelde de ministers dat het practoraat graag een kennis- en expertisecentrum wil zijn op het gebied van zorgtechnologie. “We leveren professionals af die aan kunnen sluiten op de behoeften van de samenleving.” Ze gaf daarbij het voorbeeld van een hackathon in Nijeveen, waar vijftig jongeren aan meegedaan hebben. “We hebben bruggenbouwers nodig die het gat kunnen dichten tussen zorg en technologie”, sprak Jolanda.

Techniek als randvoorwaarde voor liefdevolle zorg
Minister Hugo de Jonge was onder de indruk. “We worden steeds ouder. Hoe kunnen we vanuit wonen, zorg en technologie samen een oplossing vinden? Ik vind het interessant om te zien dat de opleidingen in zorg en techniek naar elkaar toe kruipen. Als je weet dat je met minder mensen voor meer mensen moet zorgen, dan is techniek een randvoorwaarde voor liefdevolle zorg.” Dat vond ook minister Conny Helder. “We staan nog maar aan het begin van de mogelijkheden. Samen moeten we tempo maken in de verandering van de zorg.” 

De werkconferentie werd afgesloten met het ondertekenen van de Woonzorgvisie van West-Overijssel. In de visie is afgesproken om tot en met 2030 voor minimaal 6.590 geschikte woningen voor ouderen te zorgen. Het is de eerste woonzorgvisie van Nederland.  


Ageeth Strijker kijkt met een goed gevoel terug op de bijeenkomst bij LUX038. “Ik vind het mooi dat deze regio vooroploopt als het gaat om wonen en ouderen. Er is heel veel actie. Mensen laten zich niet tegenhouden door regels, maar durven naar vernieuwde oplossingen te kijken. Zorg en technologie moeten daarbij een pact vormen. Zorgtechnologie wordt nog belangrijker om het leven aangenamer en makkelijker te maken.” Jolanda van Til vult aan: “Een deel van het antwoord ligt bij het onderwijs. Wij moeten ons onderwijs ‘future-proof’ maken.”

Foto's: Zintuig Studio

Wat ons en onze studenten bezighoudt