Leerzame Vechtdal Rally voor studenten International Motorsport Studies

20 juni 2023 16:05 Nieuws
 
Op 17 juni jl. vond de Vechtdal Rally in Hardenberg plaats. De Vechtdal Rally is een “eendagsrally” waarbij op de vrijdag het serviceterrein wordt opgebouwd en op zaterdag de rally wordt verreden. De rally bestaat uit 12 getimede proeven. Na de 4e en 8e proef komen de rally auto’s terug naar het serviceterrein om volledig gecontroleerd en volgetankt te worden.

De dag begon vroeg voor de studenten van de opleiding International Motorsport Studies. Om 07:30 uur zat iedereen aan het ontbijt in de servicetent. De sfeer zat er al lekker in. De studenten hebben een goede mix van humor, zenuwen en professionaliteit gevonden waardoor er met een glimlach wordt voorbereid op de dag.

Nog een keer worden de Mitsubishi Lancer EVO X R4 en BMW 130i van boven tot onder nagekeken. Om 11:00 is de officiële start van de rally en verlaten de auto’s het serviceterrein.

Helaas is het feest voor de Mitsubishi Lancer EVO X R4 al snel over. De bestuurder Gerard Tijink en navigator Manuela Schuurman hebben pech. Er lekt olie waardoor, de koppeling niet goed meer werkt en de auto niet meer deel kan nemen aan de rally. Voor Gerard en Manuela is de rally dus al vroeg voorbij. Heel jammer voor de rijder en navigator, maar natuurlijk ook voor de studenten die aan deze auto sleutelen.

Bij coureur Maurice Kuijstermans en navigator Kirsten Rothman van de BMW 130i begint de dag aanzienlijk beter. Ze rijden zeer goede tijden, waardoor ze al vrij snel de leiding in hun klassement nemen. De BMW van Maurice werkt de hele dag fenomenaal. Tijdens de services zijn er eigenlijk geen reparaties nodig. Door de hitte wordt het remsysteem iets warmer dan normaal. Er wordt dus extra gekeken naar eventuele scheurtjes of andere problemen die door hitte kunnen worden veroorzaakt. Gelukkig blijft de auto rijden.

Omdat één van de proeven langs het serviceterrein komt, kunnen de studenten tussen de services door de auto’s op volle snelheid voorbij zien gaan. Dit is leuk voor de studenten; zo krijgen ze ook een beeld van de extreme krachten die in een rally auto aan de orde zijn.

Aan het einde van de dag is het natuurlijk jammer dat de EVO X niet echt heeft kunnen presteren, maar een overwinning in de NGT klasse en 10e plek algemeen voor Maurice en Kirsten in de BMW maakt een hoop goed.
Na finish van de rally wordt de service in een rap tempo opgeruimd, zodat er uitgerust kan worden van een lange dag vol nieuwe ervaringen.


 

Wat ons en onze studenten bezighoudt