Werkgevers en werkzoekenden vinden elkaar dankzij Voorschakeltraject ICT

08 november 2022 13:49 Nieuws
Om werkzoekenden en werkgevers uit de IT-sector samen te brengen, ontwikkelden Wiepie van der Veen van Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle en Eric Nak van het Deltion College samen met het bedrijfsleven het ‘Voorschakeltraject ICT Applicatiebeheer en Deskengineer’. Eind september zijn de eerste deelnemers aan het opleidingstraject van twaalf weken begonnen. Bij succesvolle afronding krijgen zij minimaal een halfjaarcontract aangeboden bij het bedrijf waar zij tijdens het traject praktijkervaring opdoen.

De arbeidsmarkt is en blijft zeer krap. Ook voor IT-werkgevers in de regio Zwolle is het al een tijdje lastig om geschikte medewerkers te vinden. Eind 2021 hebben het Deltion College en WSP Regio Zwolle daarom de handen ineengeslagen. Adviseur werkgeversdiensten Wiepie van der Veen: “We zijn gaan onderzoeken hoe we gemotiveerde werkzoekenden en werkgevers samen konden brengen. Begin dit jaar hebben we sessies georganiseerd waaraan IT-bedrijven en werkgevers met IT-functies deelnamen om hun behoeften, tekorten en kansen te benoemen. Zo is het Voorschakeltraject ICT Applicatiebeheer en Deskengineer ontstaan.”

Het Voorschakeltraject ICT Applicatiebeheer en Deskengineer is een leertraject met baangarantie voor werkzoekenden met minimaal mbo-niveau 3. Zij worden in twaalf weken opgeleid om direct aan de slag te gaan als bijvoorbeeld deskengineer of ICT-applicatiebeheerder. Maar zij kunnen ook naast het werk de BBL-opleiding Expert IT systems and Security volgen. Deelname aan het voorschakeltraject is kosteloos dankzij subsidie van Groei Vooruit en het UWV.


Adviseur Wiepie van der Veen, accountmanager Eric Nak en docent Eddy Ramerman

Eind september zijn de eerste tien deelnemers aan het voorschakeltraject begonnen. Zij krijgen eerst acht weken les bij Deltion College. Ze leren onder andere hoe je hardware en software installeert, hoe een IT Servicedesk werkt en welke verschillende databases er zijn. Daarna gaan de deelnemers vier weken praktijkervaring opdoen bij één van de werkgevers die een werkplek aangeboden heeft. Tijdens die periode staat een jobcoach van Deltion voor hen klaar. Nadat de deelnemers het traject goed afgerond hebben, krijgen zij minimaal een halfjaarcontract bij de organisatie waar zij tijdens het traject praktijkervaring opgedaan hebben.

ICT is een belangrijke pijler onder slimmer en innovatief werken bij het bedrijfsleven

Eric Nak, accountmanager ICT van het Deltion College, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het voorschakeltraject. “In de regio Zwolle wordt ICT steeds belangrijker. Het is een belangrijke pijler onder slimmer en innovatief werken bij het bedrijfsleven. Maar zonder enige kennis van IT wordt iemand niet aangenomen. Dankzij dit voorschakeltraject krijgen zowel werkenden als werkzoekenden de kans om te kunnen werken in een ICT-omgeving. En werkgevers kunnen de openstaande ICT-functies makkelijker invullen.”

WSP Regio Zwolle - het samenwerkingsverband tussen vijftien gemeenten en UWV - heeft de werving van de deelnemers verzorgd. Van der Veen spreekt over ‘serieuze belangstelling’. “In totaal waren er meer dan veertig mensen geïnteresseerd. Aan de hand van speeddates en persoonlijke gesprekken met werkgevers zijn uiteindelijk tien personen gekoppeld aan werkplek.” Nak vult aan: “De docenten die de deelnemers nu les geven, zijn heel tevreden. De groep is enthousiast en leert snel. Wij hopen dat nog veel groepen zullen volgen.”


Heb je vragen over het Voorschakeltraject ICT Applicatiebeheer en Deskengineer? Ben je werkgever en wil je een werkplek beschikbaar stellen? Of ben je op zoek naar (ander) werk en wil je aan het voorschakeltraject deelnemen? Neem dan contact op met Eric Nak (enak@deltion.nl, 06-27281955) of Wiepie van der Veen (wiepie.vanderveen@uwv.nl, 06-11371390).

Wat ons en onze studenten bezighoudt