Studenten winnen prijs tijdens landelijke Hibertad-Challenge over circulair en ecologisch bouwen

19 mei 2022 16:05 Nieuws

Woensdag 18 mei was het na twee jaar met digitale finales gelukkig weer tijd voor een fysieke finale. ROC’s uit heel Nederland streden in deze finale bij Perron038 te Zwolle voor de titel winnaar Hilbertad-Challenge 2022. Deltionstudenten hebben na een spannende nek aan nek race een mooie 3e plek bemachtigd. Waarna het Deltion College zich kan voegen bij de top 3 van Nederland als het gaat om ROC met kennis over circulair bouwen!



De opdracht was om een circulaire en energiearme tussenwoning te ontwerpen. Met zoveel mogelijk losmaakbare ecologische materialen én met zo min mogelijk installaties. Het werken met losmaakbare ecologische materialen is een van de belangrijkste aspecten van circulair bouwen.
Want hoe zorg je dat na een lange periode, als de woning gesloopt wordt, de materialen die nu gebruikt worden weer opnieuw kunnen worden gebruikt met zo min mogelijk inspanning en CO2 belasting.

“De inzendingen waren verrassend en het was erg spannend. Na de pitches van de verschillende team over hun inzendingen werd Technova College uit Ede winnaar van de Hibertad Challenge 2022. Gevolgt door mbo Rijnland uit Goude en het Deltion College uit Zwolle. Ook Alfa College en mbo Utrecht ontvingen een eervolle vermelding! ” Aldus de jury.

De Deltionstudenten scoorden goed met een losmaakbare constructie van hout met hennepvezel isolatie en een zonneschoorsteen voor passieve ventilatie.

Door de woningnood in Nederland wordt er gesproken over een doelstelling van één miljoen nieuwe woningen in de aankomende tien jaar. Maar vanaf 2050 moet Nederland ook circulair zijn. Daarom is het van ontzettend groot belang dat onze studenten van vandaag - die de werknemers van morgen zijn – leren werken vanuit een duurzame en circulaire gedachte.

Ontwerpwedstrijd Hibertad Challenge
De Hilbertas Challenge is een jaarlijkse wedstrijd waaraan diverse ROC’s deelnemen met studenten van de opleidingen Middenkaderfunctionaris Bouw.

Wat ons en onze studenten bezighoudt