Deltion College aan de slag met vernieuwde KNX praktijkopstelling

18 februari 2020 12:42 Nieuws

GESCHREVEN DOOR JEROEN VERBOCHT - SMARTINSIDE

Op 14 januari namen de docenten elektrotechniek van Deltion College een nieuwe domotica praktijkopstelling van Leertouwer in ontvangst . “Met deze praktijkopstelling zijn we in staat om de studenten kennis te laten maken met de eindeloze mogelijkheden van domotica die ze in de praktijk tegen gaan komen.” Aldus docent John Klinge. “Dit systeem bevat recente hardware en software waarmee de studenten zelf een compleet KNX gestuurde smart home kunnen ontwerpen én testen.”

De praktijkopstelling is ontworpen en gebouwd door Leertouwer uit Barneveld. Vanuit zijn functie als domotica engineer heeft Jeroen Verbocht deze opstelling samen met de Techniek Academie Harderwijk bedacht.
Docenten van verschillende opleidingsinstituten, waaronder Deltion College, en mensen uit het vak dachten mee en schreven de lesmodules samen met Tutorial Opleidingen en Advies. Vorig jaar bouwden ze  de eerste praktijkopstelling en die rouleert nu al een tijdje onder verschillende scholen.“

John Klinge is één van de docenten die namens Deltion College onder de vlag van Platform Techniek noordwest Veluwe heeft meegewerkt om lesmateriaal te maken voor domotica voor MBO niveau 2, 3 en 4. “Wij bieden bij Deltion College verschillende elektrotechnische opleidingen aan waar domotica een onderdeel van is. We hebben prachtige praktijkopstellingen voor allerlei onderdelen van het vak, maar onze domotica opstelling voor KNX werd gedateerd. Studenten mogen met de nieuwe opstelling zelf software maken in ETS en inschieten in de componenten, storingen zoeken en oplossen en praktijkoefeningen uitvoeren zoals het maken van scenes. Nu we deze praktijkopstelling vast op school hebben, kunnen de studenten simuleren waar ze in de praktijk ook mee te maken krijgen!”

Naast de fysieke ingebruikname van de opstelling vond ook de overdracht van een stuk kennis plaats. We documenteerden de installatie zeer gedetailleerd en schreven mee met een volledige praktijkhandleiding voor het systeem. “Voor de programmering van de installatie gebruiken we ETS software. De studenten zien hier de opbouw van de installatie en kunnen zelf programmeren. Leertouwer heeft 5 standaard softwaremodules meegeleverd waarmee de installatie bediend wordt. Deze software sluit aan bij de 5 ontwikkelde onderwijs modules. De docenten en studenten hebben hiermee eindeloos veel mogelijkheden om praktijkoefeningen te maken.”

De praktijksopstelling in detail
De installatie bestaat uit 3 panelen. Het hart van de installatie is een schakelpaneel met diverse actoren zoals een 4 kanaals dimactor die toepasbaar is voor zowel LED als gloei- en halogeenlampen. Daarnaast een lokale programeerinterface waarmee je een computer kunt aansluiten om lokaal alles te programmeren. Dat kan ook via de ingebouwde WIFI router. Centraal zitten de Gira S1 en X1 modules om lokaal of via een app toegang te krijgen via het netwerk om te programmeren. De S1 geeft een veilige toegang tot de installatie om deze op afstand te beheren of programmeren. Want direct een poort open zetten op de router is zeker niet veilig. Ook dat is een leerzaam onderdeel voor de studenten.
 
Het tweede paneel is een visualisatiekast met sensoren waarin een woonhuis gesimuleerd wordt. Het huis is een tweedimensionaal plattegrond met in verschillende ruimtes diverse componenten zoals:
• verlichting
• wandcontactdozen
• raamcontacten die aangeven of een raam open of dicht staat
• een sleutelschakelaar
• tastsensoren
• Een PI regelaar die kan reageren op de verwarming en bewegingsmelders
• Een IP camera
Deze slimme IP camera is een aantrekkelijk component  met de intercom die de studenten via een app allerlei commando’s kunnen geven.

In plaats van de visualisatiekast kan ook het derde paneel, de klemmenkast, gebruikt worden. Hiermee zijn allerlei praktijk situaties direct programmeerbaar en koppelbaar met het schakelpaneel. Studenten kunnen hiermee realistisch de afgaande bekabeling in een (demo) woning aansluiten op de klemmenkast. Zoals het in de praktijk dus ook echt gebeurt.

 

 

Wat ons en onze studenten bezighoudt