Eerste zorgprofessionals klaar met cursus Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie

29 juni 2023 10:44 Nieuws
Op 27 juni zijn zorgprofessionals van verschillende zorgorganisaties bij het Deltion College in het zonnetje gezet voor het succesvol afronden van de cursus Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie. Tijdens een feestelijke uitreiking in gebouw Olijf ontvingen zij een landelijk erkend mbo-certificaat.

Het Deltion College biedt vanaf dit jaar de verdiepende cursus Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie aan. De eerste groep bestond uit cursisten én studenten van de BBL-opleidingen Verzorgende IG en Maatschappelijke Zorg. De cursisten volgden het korte traject naast hun werk in de ouderen- of gehandicaptenzorg. De studenten konden de cursus volgen als keuzedeel binnen hun opleiding.

De cursisten en studenten hebben in 10 weken onder begeleiding van docent Monique Meijer stilgestaan bij het verlenen van belevings- en persoonsgerichte zorg aan mensen met dementie en hun naasten. Ook hebben ze handreikingen gekregen voor het observeren en analyseren van onbegrepen gedrag bij mensen met dementie. Daarnaast hebben ze geleerd om persoonsgerichte interventies toe te passen die aansluiten bij de zorgvrager.

Bij de tijd blijven
Nadat docent Monique Meijer en opleidingsmanager Klaasje Smit de aanwezigen hadden voorzien van koffie en thee, sprak Klaasje de cursisten toe. “De cursussen voor mbo-certificaten zijn heel populair. Zowel studenten als werkenden kunnen kort en praktisch geschoold worden. Het blijft een Leven Lang Leren. Je moet bij de tijd blijven.” Er werd instemmend geknikt.

Vervolgens mochten vijf cursisten naar voren komen om hun behaalde mbo-certificaat te ondertekenen. De studenten die een BBL-opleiding volgen, kregen een bewijs van deelname. Bij hen zal het keuzedeel na afronding van hun opleiding op hun mbo-diploma worden bijgeschreven. Iedereen kreeg een pennenset cadeau. De uitreiking werd afgesloten met een hapje en een drankje.


Docent Monique kijkt met een goed gevoel terug op de cursus. “Het waren hele leuke bijeenkomsten, mede omdat er een enthousiaste groep zorgprofessionals deelnam. Het toenemende onbegrepen gedrag vraagt steeds meer van hen. Door het volgen van de cursus zijn ze anders gaan kijken naar het in kaart brengen van het onbegrepen gedrag bij dementie. Ze hebben veel ervaringen kunnen uitwisselen.”

Het uitwisselen van de ervaringen werd door cursist Janny als waardevol ervaren. Zij kijkt tevreden terug op de cursus. In een eerder artikel vertelde ze over haar ervaringen. “Deze cursus heeft mij op nieuwe ideeën gebracht. Door het uitwisselen van ervaringen ontdek je andere methoden om bijvoorbeeld het onbegrepen gedrag in kaart te brengen en er iets aan te doen.”

Nieuwe groep start in oktober
Op 10 oktober start een nieuwe groep met de cursus Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie. Wil je graag meer informatie? Klik dan hier.

Wat ons en onze studenten bezighoudt