Cursus helpt Janny bij omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie

20 april 2023 10:23 Nieuws
Verzorgende Janny Lensen (56) krijgt bij de Jan Thijs Seinenhof in Diever steeds vaker te maken met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie. Dit vraagt steeds meer van haar en haar collega’s. Om beter om te kunnen gaan met het onbegrepen gedrag, volgde Janny bij het Deltion College de cursus Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie. Janny: “Deze cursus heeft mij op nieuwe ideeën gebracht.”

Janny werkt sinds 1987 in de zorg. Eerst in een verzorgingstehuis als bejaardenverzorgster, maar sinds 2005 als verzorgende op de PG-afdeling van de Jan Thijs Seinenhof in Diever; een verpleeghuis van Zorggroep Noorderboog. Hier verzorgt en begeleidt ze zestien cliënten met dementie.

De werkdag start voor Janny met het wassen en aankleden van bewoners. Overdag worden er spelletjes gespeeld en wandelingen gemaakt. Na het avondeten worden de bewoners geleidelijk aan naar bed begeleid. “En dan komen ze er weer uit en breng je ze weer terug”, glimlacht Janny. “Mijn collega’s en ik zijn eigenlijk de hele dag bezig met het verzorgen en begeleiden van de bewoners.”

Waarom wordt iemand boos als je 'goedemorgen' zegt?


In haar werk krijgt Janny regelmatig te maken met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie. “Bewoners kunnen soms vanuit het niets heel boos worden. Dan is er iets aan de hand, maar de vraag is wat precies. Waarom wordt iemand boos als je ‘goedemorgen’ zegt? Of waarom gaat iemand slaan of knijpen? Dat is onbegrepen gedrag.”

Janny merkt dat in de Jan Thijs Seinenhof steeds meer bewoners met onbegrepen gedrag komen te wonen. “Een aantal jaren geleden waren het nog maar een paar mensen, maar nu vertoont de helft van mijn bewoners onbegrepen gedrag. Dat is ook niet vreemd, want anders kom je niet meer binnen bij een PG-afdeling. Maar het toenemende onbegrepen gedrag vraagt wel steeds meer van de zorgprofessionals.”

Beter omgaan met onbegrepen gedrag
Op Facebook kwam Janny de cursus Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie van het Deltion College tegen. Het leek haar een mooie cursus om meer richtlijnen te krijgen en beter om te kunnen gaan met het onbegrepen gedrag. “Hier kon ik iets mee, dacht ik. Mijn leidinggevende was er ook van overtuigd dat het meerwaarde kan hebben voor onze afdeling. Dat wat ik tijdens de cursus geleerd heb, kan ik doorgeven aan collega’s.”

In februari 2023 startte Janny met de cursus, die bestaat uit zelfstudie en vijf bijeenkomsten bij Deltion. “Om eerlijk te zijn, vond ik het wel prettig dat deze cursus niet zo lang duurde. Ook ken ik Deltion als een prettige school, dus heb ik ook niet naar andere opleiders gekeken.”

Deze cursus heeft mij op nieuwe ideeën gebracht


Janny kijkt tevreden terug op de cursus. “Een deel van de stof was herhaling voor mij als ervaren zorgmedewerker. Maar deze cursus heeft mij ook op nieuwe ideeën gebracht. We waren met twaalf mensen van verschillende verzorgingstehuizen. Het uitwisselen van ervaringen was waardevol. Zo ontdek je andere methoden om bijvoorbeeld het onbegrepen gedrag in kaart te brengen en er iets aan te doen.”

“Deze cursus is echt een aanrader voor zorgmedewerkers die met dementerende cliënten werken. Het biedt handvaten om met het onbegrepen gedrag om te gaan; dat scheelt energie”, zegt Janny. Ze denkt zelf alvast voorzichtig na over een nieuwe cursus. “Als er weer een leuke cursus komt, dan ga ik die weer volgen. Kennis op peil houden is heel belangrijk.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt