Good practice: e-learning ‘Ontdek het hbo’

05 april 2023 09:34 Nieuws
Naam: Martje Werkman-Bos
Rol(len): Docent & Contactpersoon keuzedeel voorbereiding hbo
Opleiding: Deltion College, Finance & Managementsupport

Naam: Corine Martens
Rol(len): Onderwijsontwikkelaar blended leren
Dienst: Deltion College, MICT, expertisecentrum blended leren

Martje Werkman-Bos en Corine Martens werkten mee aan de nieuwe e-learning ‘Ontdek het hbo’. Deze e-learning is speciaal ontwikkeld om mbo-studenten te laten kennismaken met het hbo. Elke docent loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB) kan deze inzetten.

De e-learning kwam tot stand in samenwerking tussen ROC Aventus, Drenthe College, Landstede MBO, Hogeschool Windesheim en Deltion. Martje was projectleider en Corine stond het project bij vanuit haar expertise als onderwijsontwikkelaar.

Het proces om deze studentgerichte e-learning te ontwikkelen was uitdagend en duurde ongeveer anderhalf jaar. Na de startperiode werd een denkformulier gemaakt om te bepalen welke inhoud de e-learning precies moest hebben. Elk teamlid werkte vervolgens de verschillende hoofdstukken verder uit.
De terugkoppeling uit diverse feedbackrondes met professionals en studenten hielp de e-learning verder te verbeteren. Het eindresultaat is een gedegen product dat goed uitvoerbaar is binnen de betrokken instellingen. De e-learning voorziet in de behoefte van studenten en docenten om de overgang van het mbo naar het hbo te verbeteren.

De e-learning is inmiddels in gebruik, en wordt regelmatig verder bijgeschaafd. Er zit een finalehoofdstuk in waar alles samenkomt, en dat daadwerkelijk de brug vormt naar het hbo.
‘Ontdek het hbo’ is, leggen Martje en Corine uit, een uitstekend middel om studenten te laten kennismaken met het hbo. ‘Het is een compleet product waar veel mensen bij betrokken zijn geweest en dat enorm leeft in onderwijsland. We zijn trots dat we hiermee bijdragen aan het verbeteren van de overgang van mbo naar hbo.’

Bekijk de e-learning.

Meer voor docenten

Wat ons en onze studenten bezighoudt