Hendrik werd fietsenmaker dankzij voorschakeltraject én BBL-opleiding

13 juni 2023 11:19 Nieuws
Hendrik Bron (42) werkte jarenlang als stratenmaker, totdat hij door lichamelijke klachten thuis kwam te zitten. Door het UWV ontdekte hij het Voorschakeltraject Basis Fietstechniek bij het Deltion College. Het sleutelen aan fietsen maakte hem zo enthousiast, dat hij direct na het voorschakeltraject doorstroomde naar de BBL-opleiding Fietstechnicus. Hendrik: “Eerst zag ik er wel een beetje tegenop, maat het valt reuze mee.”

Zijn middelbare school maakte Hendrik niet af. “Ik ben jong begonnen met het werken in de vleesindustrie, totdat het bedrijf in Meppel dichtging. Daarna heb ik vijftien jaar lang als stratenmaker gewerkt”, vertelt Hendrik. Daar kwam in 2017 door lichamelijke klachten een eind aan. Hendrik kwam thuis te zitten.

Het UWV stuurde Hendrik in de zomer van 2022 een e-mail waarin hij Voorschakeltraject Basis Fietstechniek ontdekte. Het maakte hem werd enthousiast. “Ik dacht dat dit misschien wel goed bij mij zou kunnen passen. Sleutelen aan fietsen, dat leek mij wel wat. Tot dan toe plakte ik alleen af en toe een lekke band van mijn eigen fiets.”

Hendrik schreef zich in voor het Voorschakeltraject Basis Fietstechniek, waar hij gratis aan kon meedoen dankzij subsidie van Upgrade Jezelf Regio Zwolle. Hij ging tien weken lang een dag per week naar Deltion, waar hij theorie- en praktijkles van instructeur André Schoonhoven en senior docent Marco Hendriksen kreeg. “Hendrik was enthousiast”, herinnert Marco zich. “Praktijkgericht bezig kunnen zijn, dat vond hij erg leuk. Hij stak boven de groep uit; zo leergierig was hij.”

Ik heb echt aan fietsen leren sleutelen

Tijdens het voorschakeltraject liep Hendrik stage bij Fiets-ID in Zwolle. “Daar heb ik echt aan fietsen leren sleutelen”, zegt hij trots. Dat wordt bevestigd door Marcel Kooijman van Fiets-ID. “Hendrik liep mee in de werkplaats, om een beeld te krijgen welke werkzaamheden daar plaatsvinden. Ook heeft hij zelf tijdens de stage al reparaties uitgevoerd. Hij was erg gemotiveerd.”

Vlak voor de kerstdagen was Hendrik klaar. Terugblikkend zegt hij: “Ik vind het voorschakeltraject een goed initiatief. Het is een mooie kans om kennis te maken met het vak van fietsenmaker, voor mensen die een carrièreswitch moeten maken of die al lang thuiszitten. Een voorschakeltraject kan je wel enthousiast maken voor iets. En als dat niet zo is, dan zijn die tien weken ook zo weer voorbij.”

Vervolgopleiding
Deelnemers aan het voorschakeltraject kunnen na afloop eventueel instromen in de BBL-opleiding Fietstechnicus. Hendrik greep die kans met beide handen aan. “Ik moest eigenlijk wel verder om inkomen te hebben. Ik kon namelijk bij Fiets-ID blijven werken, maar ik moest dan wel een vervolgopleiding doen.” Marcel: “Hendrik en zijn collega’s in de werkplaats hadden een goede klik, dus wilden wij graag dat hij bij ons bleef. Die klik is er nog steeds. Technisch gezien zou hij een waardig monteur moeten kunnen worden.”


In januari begon Hendrik aan de BBL-opleiding Fietstechnicus, waarvoor hij iedere maandag naar Deltion komt. “Het gaat goed. Het helpt wel een beetje, dat ik het voorschakeltraject al gevolgd heb. We krijgen de ene week praktijk- en de andere week theorieles. Ook heb ik nu Engels, Nederlands, Burgerschap en Rekenen. Eerst zag ik er wel een beetje tegenop, maar het valt reuze mee.”

Vijf dagen per week is Hendrik bij Fiets-ID aan het werk. Daar repareert hij vooral fietsen in de werkplaats. “Dat vind ik het mooiste. Zo langzamerhand probeer ik ook wel wat klanten te helpen in de winkel.” Marcel: “Als team zijn wij erg blij met Hendrik. We hopen dat onze samenwerking nog lang mag duren.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt