Twee vakmannen over werken en leren in de zandbak bij LUX038

19 juni 2025 10:06 Nieuws

Adrie (28) en Sulaiman (27) volgen de BBL-opleiding Vakman Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW). Ze werken vier dagen per week voor infrabedrijf KWS en krijgen één dag per week les in de ZB-loods van LUX038, op het terrein van de Makersfabriek. Geen traditionele klaslokalen, meer een werkplaats. Theorie en praktijk komen samen in een hal die iedereen hier ‘de zandbak’ noemt.

Docent Dennis Kroes weet hoe het is om in de schoenen van de studenten te staan. Hij volgde zelf deze opleiding bij het Deltion College, runde jarenlang een infrabedrijf en geeft sinds anderhalf jaar les. “Het mooiste aan dit vak is dat je echt iets maakt. Als je 's ochtends begint met zand en 's middags ligt er een riool of stoep, dan heb je écht iets gedaan. Dat gevoel geef ik graag door.”

Buiten werken
Sulaiman werkte eerst in een magazijn op Schiphol, maar miste het buiten zijn en iets kunnen maken. “Dit werk is soms fysiek zwaar, maar daardoor hoef je niet meer naar de sportschool. Je traint je armen en rug elke dag. Stilzitten is niks voor mij.”

Ook Adrie maakte een overstap. “Ik werkte als hovenier, maar daar zat voor mij geen toekomst in. Ik zocht meer uitdaging. Toen ik de kans kreeg om me om te scholen naar infra, heb ik die direct gepakt.” Hij werkt nu via KWS vooral aan rioleringsprojecten. “Ik zit veel in de sleuf: vuilwaterriolering leggen, buizen aansluiten en complete putten bouwen. Laatst heb ik twee pendelconstructies gebouwd op heipalen. Daarvoor moesten we alles zelf doen: bekisting maken, storten, afwerken.”



Werkplek zonder druk
In de praktijkhal oefenen ze juist díe onderdelen die ze op de werkvloer minder vaak zelf doen. “Bij het bedrijf besteden ze de wegafzetting uit, maar op school leer je die wél,” zegt Adrie. “Kleine afzettingen kun je dan ook goed zelfstandig doen.”

Op de werkvloer moet het meteen goed. In de hal mag je het gewoon opnieuw proberen. En nóg een keer. Sulaiman ziet hoeveel hij gegroeid is. “In het begin dacht ik: hoe ga ik dit allemaal doen? Maar je mag hier fouten maken. Het is gemoedelijk. Als je iets niet snapt, kun je het gewoon vragen. Je werkt vaak in een tweetal. Je kijkt naar elkaar, helpt elkaar en zo leer je het snelst. ”Dennis vult aan: “Sommige studenten zijn in het begin nog wat nonchalant. Maar na een paar weken zie je ze echt veranderen. Ze worden enthousiaster en ontdekken wat ze kunnen.”

Naast de zandbak staan twee oude directieketen, omgebouwd tot klaslokaal. Studenten krijgen er les in Nederlands, rekenen en burgerschap. Docent Daan Barmentloo verzorgt de technische vakken. “Fijn dat alles op één plek gebeurt, in een omgeving die niet schoolser wordt dan nodig.”

Ook op de werkvloer worden de jongens goed begeleid. “De leermeesters van KWS moedigen ons aan om de opleiding zo snel mogelijk af te ronden,” zegt Adrie. “Zodat we straks zelfstandig aan projecten kunnen werken. Dat motiveert.”

Toekomst
Beide jongens willen graag doorleren richting Allround Vakman GWW. En daarna? Adrie hoeft later geen uitvoerder te worden, maar weet wel dat hij goed zit. “Je ziet wat je gemaakt hebt, dat voelt goed. “En je verdient er prima mee.” vult Sulaiman aan. Dennis sluit af: “Ze hoeven niet bang te zijn dat ze zonder werk komen. De branche zit te springen om goede mensen. Je maakt iets blijvends. En je doet het samen. Dat geeft voldoening.”

Wil je op de hoogte blijven van LUX038? Bekijk de LUX038-pagina.

Wat ons en onze studenten bezighoudt