PDG Techniek

Ben jij specialist in jouw vak? En wil je graag lesgeven? Dan heb je een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) nodig. Speciaal voor zij-instromers met een technische achtergrond is er de opleiding PDG Techniek. Je behaalt je onderwijsbevoegdheid, zodat je les mag geven aan het mbo.

De technische sector is altijd in beweging. Er zijn altijd vakmensen nodig. En docenten die onze vakmensen opleiden. Ben jij ambitieus en ondernemend? Heb je een technische achtergrond en wil je jouw kennis en ervaring overbrengen op anderen? Dan ben jij misschien wel toe aan een nieuwe stap in je loopbaan.

Speciaal voor zij-instromers met een technische achtergrond is er de opleiding PDG Techniek. Die biedt Deltion samen met NHL Stenden aan. Je behaalt je onderwijsbevoegdheid, terwijl je al bij Deltion werkt.

Wanneer kun je deelnemen?

  • Je werkt als docent in het mbo en verricht minstens 8 uur per week docenttaken.
  • Je hebt een hbo werk en -denkniveau. Je hebt minimaal een hbo-diploma of een gecertificeerde hbo-capaciteitentest afgelegd.
De opleiding PDG Techniek gaat uit van :
  • Flexibel leren: samen met je opleiders stippel je je leerroute uit.
  • Adaptief (technisch) beroepsonderwijs: je leert om onderwijs aan te bieden dat tegemoetkomt aan de wensen en behoeften van de deelnemers. Hierbij speel je in op het continu veranderende technische werkveld. 
  • Een hechte verbinding tussen de lerarenopleiding, het technische beroepsonderwijs en het werkveld. In het mbo is een docent immers de spil tussen de student, het onderwijs en de arbeidsmarkt.
Het opleidingsprogramma bestaat uit zowel theoretische onderdelen, als praktische beroepsvoorbereiding. Hierbij woon je onder andere groepsbijeenkomsten bij. Hoe lang deze duren en hoe groot de groepen zijn, hangt af van ervaring en voorkennis. Denk bijvoorbeeld aan het maken van groepsopdrachten of werken aan actie-onderzoek. Ook werk je op je werkplek. Je besteedt hier aandacht aan het werkproces, zoals lesvoorbereiding, lesgeven, afnemen van toetsen en het evalueren van lessen.

PDG Techniek in cijfers
  • De totale studiebelasting is 1680 uur
  • Je bent ongeveer 8 maanden tot 1,5 jaar bezig met de opleiding
  • Er zijn 34 lesdagen
  • Houd rekening met 660 uur zelfstudie.
Heb je een dienstverband van minimaal 0,4 fte bij Deltion? Dan vergoedt Deltion je opleidingskosten.