"Wil je goede zorg leveren, dan moet je bijblijven."

13 oktober 2021 09:30 Nieuws
“Ik heb ouderen mensen altijd al schattig gevonden en ben een zorgzaam type.” Verena Eisink is 24 jaar en net afgestudeerd als Verpleegkundige. Na haar studie reisde ze zes weken rond, waarna ze in maart 2020 begon bij Verpleeghuis Zandhove in Zwolle.

Verena, oud-student van Deltion, werkt op de revalidatie-afdeling. “Het is dankbaar werk om ouderen te helpen met revalideren. Vooral in deze doelgroep is het fijn om mensen weer te helpen beter te worden, zodat ze terug kunnen naar hun thuissituatie na bijvoorbeeld een ziekbed of medische ingreep.”



Deltion biedt de cursus Geriatrische Revalidatiezorg aan voor verzorgende IG, verpleegkundige en maatschappelijk werkers die tijdens hun werk te maken krijgen met ouderen die aan het revalideren zijn. Tijdens de lessen geven gastdocenten inzicht in het werk. Verena verzorgt samen met college Henriette een gastles. “Tijdens de les gaan we dieper in op hoe het op de werkvloer eraan toe gaat. We laten de cursisten hoe ons systeem werkt, wat daar de voordelen van zijn en hoe een traject rond een patiënt werkt. Of ze er wat van leren? Ja zeker, in onze organisatie werken wij met zorgkaarten, waarbij we de patiënt volledig in beeld brengen. Denk bijvoorbeeld aan de thuissituatie, soort hulpvraag en behandelplan. Daarmee kan iedere verpleegkundige op maat de patiënt begeleiden. En wij leren ook van de cursisten. Door de vragen die zij stellen, word ik op scherp gezet.”
De cursus is een maatwerktraject, wat inhoudt dat zorginstellingen op maat de cursus kunnen inkopen. Zorginstelling Driezorg bood de cursus aan aan 8 medewerkers van De Kievitsbloem in Zwolle. Roelien Donker was een van hen en werkte mee aan de ontwikkeling van dit maatwerktraject.

Roelien: “We hebben bij diverse scholen gekeken waar we de cursus zouden kunnen volgen en vonden in Deltion een goede sparringpartner. Wij wilden vooral kennis opdoen rond de financieringsstroom rond eerstelijnsverblijf en geriatrische revalidatiezorg, de overeenkomsten en de verschillen tussen eerstelijnsverblijf en geriatrische revalidatiezorg, welke ziektebeelden je tegen kan komen en hoe je een revalidatieplan maakt, bijstelt en het proces bewaakt. Al deze facetten zijn vervolgens in de cursus behandeld. Ook al was er verschil tussen de cursisten in werkniveau- en ervaring, toch was er voor iedereen kennis te halen om in de praktijk toe te passen. En dat ik zelf mee mocht denken over de inhoud van de cursus vond ik een hele mooie ervaring.”

Leven Lang Leren
Verena, de gastdocent, komt net van school en toch merkt ze dat ze nu al bij moet blijven, juist in de zorg. “Er verandert zoveel in de zorg en daarnaast moeten we bijblijven met onze verpleegtechnische handelingen. En bijblijven doe ik met plezier. Elke dag leer ik weer en het voor de klas staan, geeft mij de kans om ook een ander vakgebied te ontdekken. Je weet maar nooit.”
Ook Roelien weet dat Leven Lang Ontwikkelingen van belang is: “Vooral in de zorg staan de ontwikkelingen niet stil. De wetenschappelijke onderzoeken blijven doorgaan en de techniek blijft zich verbeteren. Als we niet meegaan in deze ontwikkelen, het personeel niet blijven bijscholen, dan komt de zorg stil te staan. We moeten goede zorg kunnen blijven geven.”
 
Feiten in het kort
Met de cursus Geriatrische Revalidatiezorg leert de cursist hoe men zorg en revalidatie combineert. Deze vorm van zorg is gericht op herstel en terugkeer van de cliënt naar de eigen thuissituatie. De cursist leert meer over chronische aandoeningen, ziekten en fysieke gevolgen van operaties én hoe men de cliënt helpt bij zijn/haar herstel en zelfredzaamheid bevordert. Ook kan de cursist na afronding van deze cursus revalidatieplannen opstellen en bijstellen. De cursus Geriatrische Revalidatiezorg kent vijf bijeenkomsten en na goed resultaat, ontvangt de cursist een landelijk erkend mbo-certificaat.
 

Wat ons en onze studenten bezighoudt