Assistent-fietsenmakers stralen met behaalde certificaten

22 juni 2023 15:34 Nieuws
Op donderdag 22 juni hebben acht deelnemers aan het Voorschakeltraject Basis Fietstechniek een certificaat ontvangen bij het Deltion College. Tijdens een feestelijke uitreiking met koffie en een taartje in de praktijkruimte van Fietstechniek werden zij in het zonnetje gezet. Ze kregen ook allemaal een bloem mee naar huis.

In 2022 hebben het Deltion College en Werkgeversservicepunt Regio Zwolle in samenwerking met Westerman Multimodal Logistics en Vakmensen een leerwerktraject ontwikkeld om mensen klaar te stomen voor een functie in de fietsbranche. Dankzij subsidie van Upgrade Jezelf Regio Zwolle kan iedereen die interesse heeft in fietstechniek gratis en laagdrempelig kennismaken met het werken in de branche.

Op 23 maart is de tweede lichting gestart met het Voorschakeltraject Basis Fietstechniek. Zij zijn tien weken lang een dag per week bij Deltion geweest. Daar hebben ze theorie- en praktijkles van leraar Marco Hendriksen en instructeur André Schoonhoven gekregen.

“In de lessen hebben we de basis behandeld van de fiets”, zegt André. Zo zijn de schakelsystemen en vering van verschillende typen fietsen aan bod gekomen. Maar de deelnemers hebben ook geleerd hoe ze een E-bike kunnen uitlezen en een storing kunnen herstellen. André: “We kijken terug op een mooie tijd. Dit zijn ongeveer de leukste klassen om les te geven door hun diversiteit en enthousiasme!”


Naast de lessen bij Deltion hebben de deelnemers ook minimaal twee dagen per week stage gelopen. Bijvoorbeeld bij Westerman, Deelfiets Nederland, Bikesland en Henk Gerrits Tweewielers. Jobcoach Henri Ruitenberg van Base to Work was de schakel tussen de kandidaten en de werkgevers. “Het was een diverse, enthousiaste groep. Ik ben iedere week bij de stagebedrijven op bezoek geweest, om te kijken hoe ze het werk oppakten. Dat ging heel goed. Het is de bedoeling dat vier of vijf personen blijven werken bij hun stagebedrijf.”

De deelnemers kunnen eventueel ook instromen in de BBL-opleiding Fietstechnicus. Docent Marco Hendriksen heeft goede hoop dat twee van hen het komend schooljaar gaan starten met de opleiding. Die kan door hun deelname aan het Voorschakeltraject Basis Fietstechniek verkort gevolgd worden. “Het is prachtig hoe de deelnemers hun kennis en vaardigheden hebben ontwikkeld, maar ook hoe ze persoonlijk gegroeid zijn. Dat is te danken aan hun motivatie, houding en gedrag”, zegt Marco.

Voorschakeltraject start weer in oktober
Een nieuwe groep start op 12 oktober met het Voorschakeltraject Basis Fietstechniek. Inschrijven kan binnenkort via Moussa Bouyaddou van het Werkgeversservicepunt Regio Zwolle door een e-mail te sturen naar moussa.bouyaddou@uwv.nl.

Het Voorschakeltraject Basis Fietstechniek wordt mogelijk gemaakt door het Deltion College, Westerman Multimodal Logistics, Motorpromo, Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle, Upgrade Jezelf - Regio Zwolle en werkgevers uit of gerelateerd aan de fietsbranche.

Wat ons en onze studenten bezighoudt