Gouden kansen voor studenten in de timmerindustrie

16 mei 2022 13:35 Nieuws
De Nederlandse overheid wil de komende tien jaar 900.000 huizen bouwen. Daarin speelt de Nederlandse timmerindustrie een grote rol. Een rol die alleen maar groeit, omdat duurzame houtbouw steeds populairder wordt. Dat biedt gouden kansen voor (aankomend) studenten. Het Deltion College speelt daar alvast op in: vanaf dit schooljaar is de opleiding Meubel- en Houttechniek ook te volgen in Nieuwleusen.

Deltion werkt in Nieuwleusen samen met het Regionaal Techniek Centrum Bouw. Studenten kunnen er de BBL-opleiding (Allround) Montagemedewerker Houttechniek op niveau 2 en 3 volgen. Daarmee sluit het onderwijsteam van Deltion Meubel- en Houttechniek aan bij de bestaande samenwerking tussen Deltion Bouwkunde (BBL) en het Regionaal Techniek Centrum Bouw, locatie Nieuwleusen.

Technische vmbo'ers
Jolien Tragter, opleidingsmanager van Bouw en Meubel & Hout bij Deltion, vertelt: “Inmiddels zijn we met zeven studenten gestart bij het Regionaal Techniek Centrum Bouw, een samenwerkingsverband van bedrijven en aannemers in de bouw- en timmerindustrie in Nieuwleusen. Dat doen we naast onze bestaande opleidingen in Zwolle. Onze focus ligt op technische vmbo-verlaters.”


Marlon van Dorrestein, bedrijfsleider van het RTC Bouw vult aan: “Er is bij bedrijven veel vraag naar studenten. We zijn ooit gestart in Hardenberg en dat loopt goed. We zien nu een verschuiving van studenten en werk van de bouw naar de timmerindustrie.”

Duurzame materialen
Die verschuiving is geen verrassing. Behalve het grote woningtekort in Nederland spelen er meer uitdagingen. Zo is de hele bouwwereld in transitie naar duurzamer bouwen. Duurzame materialen zoals hout spelen daarin een steeds grotere rol, omdat beton en steenachtige materialen relatief veel CO2 opleveren bij de productie. Hout is hernieuwbaar en beter recyclebaar.

”De timmerindustrie is steeds vaker een bouwpartner in plaats van toeleverancier. Houtskeletbouw, maar ook houten gevelelementen, prefab-dakelementen en trappen hebben de toekomst”, legt Van Dorrestein uit.

Nieuwe generatie studenten
Deltion werkt met nieuwe digitale lesstof: ‘Hout dat Werkt’. “Dat is ontwikkeld samen met de branche. Ons team Meubel- & Houttechniek leidt er de nieuwe generatie Montagemedewerkers Houttechniek mee op, met als uitstroomprofielen Houtskeletbouw (HSB), Gevelelementen (KRD) en trappen (TR)”, aldus Tragter. “Daarnaast bieden we de opleiding Werkvoorbereider in BBL-niveau 4 aan.”


“Regelmatig blijkt dat de bouw- en timmerindustrie ieder een eigen cultuur hebben”, stelt Van Dorrestein. “De industriële benadering van de timmerindustrie richt zich op technologische ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op gebied van cnc-gestuurde bewerkingscentra, lijmrobotten en nieuwe bouwconcepten. Dat schuurt wel eens met de soms nog conservatieve manier van denken in de bouw. Onze aanpak is erop gericht die twee culturen dichter bij elkaar te brengen. Beide industrieën hebben elkaar nodig en kunnen leren van elkaar.”

Cross-over
Deltion speelt in op die steeds grotere overlap tussen bouw en timmerindustrie. De opleiding in Nieuwleusen is een cross-over opleiding. Daaruit kun je zowel de bouw als de timmerindustrie in. Van Dorrestein: “De markt vraagt om een ander type studenten, een andere benadering en vooral vernieuwing. Heeft een leerling voor een opleiding bouw-timmerman heeft gekozen, maar past dat toch niet zo goed bij hem? Dan kan hij nu makkelijk de switch naar de timmerindustrie maken. Zo krijgen we elke leerling op de juiste plek en behouden we hem voor onze branche.”

De centrale vraag is: hoe brengen we de verschillende opleidingen bij elkaar?


Studenten centraal
“Ook in de samenwerking binnen Deltion gaan we de uitdaging aan om over bestaande culturen heen te kijken”, vertelt Van Dorrestein. “Deze integratie is ingezet en zal doorgaan. De centrale vraag is: hoe brengen we de verschillende opleidingen bij elkaar? Daarbij staan de studenten centraal. Die moeten op de juiste plek terechtkomen. Misschien kunnen we daarin een gids zijn voor de rest van Nederland.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt