Expert Olaf Oosting: “We verkwanselen grondstoffen die steeds schaarser worden”
25 juni 2025 11:10Nieuws
De schaarste van grondstoffen en de duurzaamheidsopgave vragen om een andere manier van bouwen. Daarom is de Leergang Circulair Bouwen ontwikkeld op initiatief van de sectortafel Bouw & Infra Regio Zwolle. Samen met Windesheim, het Deltion College en een aantal bouwbedrijven. In zeven bijeenkomsten delen verschillende experts hun ervaringen.
Een van de experts die zijn ervaring deelt tijdens de Leergang Circulair Bouwen is Olaf Oosting (45). Hij is directeur en Senior Adviseur Duurzaamheid en Circulariteit bij installatieadviseur Sweco (voorheen Valstar Simonis). Inmiddels is Olaf al ongeveer tien jaar bezig met circulariteit en installaties. “Ik durf te stellen dat ik een van de eersten in Nederland was die daarmee bezig ging. In de krant kwam ik een advertentie tegen waarop een circulair kantoor was afgebeeld. Maar bij drie onderdelen stond geen leverancier. Dat was het startpunt van mijn circulaire reis.”
Tien jaar later is Olaf nog steeds op reis. “Circulariteit en duurzaamheid zijn mooie thema’s. Het besef is er in de samenleving dat grondstoffen opraken en uit gebieden komen waar we niet altijd op kunnen rekenen. Je ziet nu ook het besef komen dat we de energietransitie niet kunnen doormaken zonder circulariteit. Als er te weinig grondstoffen voor bijvoorbeeld zonnepanelen zijn, dan wordt het lastig.”
Olaf is bestuurslid bij TVVL: de grootste vereniging van professionals in de installatietechniek, die ook cursussen aanbiedt. “Ik vind het leuk om les te geven. Toen docent Francisco Navarro van Deltion College mij vroeg of ik een deel van de Leergang Circulair Bouwen voor mijn rekening wilde nemen, heb ik niet lang nagedacht. We hebben nog heel veel te doen. Kan ik een klein deel meegeven tijdens de bijeenkomst waar ik spreker ben, dan ben ik al blij.”
Circulariteit is voor veel mensen nog een black box
De bijeenkomst waar Olaf aan bijdraagt, is bij Lagemaat Sloopwerken in Heerde. Deelnemers krijgen een rondleiding. Daarnaast wordt ingegaan op circulariteit in de installatiewereld. “Heel sterk dat het op locatie is. Circulariteit is voor veel mensen nog een black box. Zeker circulaire installaties zijn we nog volop aan het ontwikkelen”, aldus Olaf.
Tijdens de bijeenkomst deelt Olaf een aantal circulaire strategieën waar deelnemers vanuit hun eigen bouwpraktijk rekening mee kunnen houden. “Bouwen gaat snel over hergebruik; bij installaties speelt dat minder. Daar speelt een bepaalde losmaakbaarheid. Je kunt een kantoor bouwen of een kantoor bouwen waar je later relatief makkelijk woningen van kan maken. Kun je in het programma van eisen en in het installatieontwerp al daarin voorzien? Ook deel ik kennis over de inkoop van materialen met bijvoorbeeld een materialenpaspoort. En we staan we stil bij circulaire businessmodellen.”
Olaf zou iedereen die werkt bij een bouwbedrijf, projectontwikkelaar, woningbouwcorporatie, architectenbureau of overheidsorganisatie adviseren om de Leergang Circulair Bouwen te volgen. “We hebben een schrikbarende uitstoot Co2. We verkwanselen grondstoffen die steeds schaarser worden. Producenten in bijvoorbeeld de installatiebranche kunnen meer dan ze nu laten zien. Maar de vraag is nog onvoldoende om echt die stap te maken. Het vergroten van het bewustzijn is daarom heel belangrijk. Zo weten de verschillende schakels in de keten waar en hoe ze kunnen handelen op een reële manier.”
Leergang Circulair Bouwen start in september
Op 29 september start een nieuwe groep met de Leergang Circulair Bouwen. Dankzij de sectortafel Bouw & Infra kunnen medewerkers van bedrijven die gevestigd zijn in één van de 22 gemeenten van Regio Zwolle deze leergang volgen tegen een gereduceerd tarief.
Wil je graag meer informatie over de Leergang Circulair Bouwen? Of direct aanmelden? Kijk dan op deze pagina.