Van ontwerp tot hangen: Leon’s monkeybar-project bij LUX038

14 juli 2025 09:58 Nieuws

Voor sportstudio HEALI BuitenGewoon Gezond Bewegen in Zwolle bouwde Leon (18) een robuuste monkeybar: een stevige constructie die hij vanaf de allereerste schets tot de laatste bout zelf uitwerkte. Leon combineert zijn opleiding tot Allround medewerker productietechniek / Allround constructiewerker via OBM Oost met drie dagen werken bij Akkerman Konstructie in Staphorst. Daarnaast zit hij één dag op de Campus en één dag bij LUX038. “Het mooie is dat ik dit helemaal zelf heb mogen tekenen, uitwerken én bouwen,” zegt hij trots. 

Een project van A tot Z
De opdracht kwam eind 2024 binnen via het praktijkloket van LUX038. Studio-eigenaar Jenny van der Horst-Boer wist één ding zeker: “Ik wil dat een leerling vanaf het begin betrokken is.” En dat werd Leon. In SolidWorks werkte hij het ontwerp uit, met regelmatig mailcontact met Jenny over aanpassingen, details en draagkracht. “We moesten zelfs een officiële krachtberekening maken voor de verzekering,” vertelt Leon. “Dat heb ik eerst zelf geprobeerd, maar daarna samen met Akkerman uitgewerkt. Het moest gewoon goed.”

Een monkeybar van dit formaat bouw je niet even in de werkplaats op de Campus. En dat maakt het project ook bijzonder. “Doordat het groter en complexer is, leer je ook andere dingen. Over transport bijvoorbeeld. De hele constructie moet uit elkaar kunnen. Maar ook over samenwerking. Je overlegt met de klant, met de verzinkerij, met de werkvoorbereiding van Akkerman.”
Zelfs voor docent André was het een leertraject: “Wat doen wij als school, en wat moet de klant aanleveren? Je hebt te maken met verschillende partijen en hun planning. Bij zulke projecten zit er gewoon een leercurve in. Maar dat maakt het waardevol.”

Leren, bouwen én even blijven hangen
Leon is een leerling met een sterke eigen drive. Hij regelt zelf overleg met zijn baas bij Akkerman, werkt ‘s avonds door als dat nodig is, en steekt zonder aarzelen eigen tijd in het project. “Ik weet gewoon dat ik het afmaak. Dan werk je wat langer door, dat hoort erbij.” Die betrokkenheid is volgens André tekenend voor Leon. “Hij kijkt verder dan zijn opleiding, en wil het echt goed doen. Niet alleen voor school, maar ook voor zichzelf én de klant.”

En het gaat niet altijd vlekkeloos, maar dat hoort erbij. “Je leert ook wat je niet moet doen,” zegt Leon. “Soms veranderde de opdracht halverwege, of was het niet helemaal duidelijk wat de bedoeling was. Daar moet je flexibel in zijn.”

Het materiaal is geleverd en gesneden bij Akkerman, waar Leon’s tekening direct werd ingeladen in de snijmachine. “Dat is veel minder foutgevoelig en scheelt veel tijd.” Daarna ging de constructie naar de verzinkerij. En als het even kan, zou het spuiten in RAL9004 eigenlijk bij LUX038 gebeuren. Dat zou het helemaal afmaken,” aldus André.

Leon is blij met de begeleiding die hij krijgt: “Hij weet precies wanneer het serieus moet, en wanneer er ruimte is voor een grap. Dat maakt het fijn.” En of Leon zelf ook graag in zo’n bar hangt? “Ik ben meestal ‘s avonds aan het werk,” lacht hij. Toch won hij onlangs wél een mini-wedstrijdje tegen André en Gerwin door het langst te blijven hangen in zijn eigen constructie. “Een beetje smokkelen mag, als je ’m zelf gebouwd hebt,” grijnst Leon.

OBM-directeur Gerwin Peppelman is enthousiast over het project: “We willen juist stimuleren dat studenten niet alleen standaard werkstukken maken, maar aan de slag gaan met échte projecten uit de praktijk. Het leereffect is dan zoveel groter. Dit is precies het soort samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven dat we willen stimuleren.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt