background

Interieuradviseur

Als interieuradviseur geef jij advies voor de inrichting van een ruimte. Dit kunnen ruimtes in een woning zijn, maar ook ruimtes in kantoren of winkels. Met je creatieve en commerciële geest adviseer je over meubelen, de stoffering en bekleding, de vloerbedekking, verlichting, kleurgebruik en accessoires. Vaak werk je en verkoop je vanuit het assortiment van de interieurwinkel waar je werkt. Je werkt binnen de woonbranche, met name in het hogere segment.

Beroepseisen

 • je bent zelfstandig
 • je bent klantgericht
 • je bent representatief
 • je kan plannen en organiseren
 • je bent ondernemend
 • je bent creatief
 • je hebt gevoel voor vorm en kleur
 • je bent communicatief vaardig
 • je bent commercieel

Interieuradviseur BOL 4

School en stage

Deze opleiding duurt in principe 4 jaar. De definitieve opleidingsduur wordt bepaald tijdens het intakegesprek en is afhankelijk van individuele ervaring en behaalde diploma’s/certificaten.

Heb je een havo-diploma dan krijg je mogelijk vrijstellingen, waardoor je een aangepast programma kan doorlopen. Je volgt de opleiding volgens de beroepsopleidende leerweg (BOL-school en stage). Dit betekent dat je vijf dagen per week naar school gaat en meerder periodes stage loopt. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

De eerste twee jaar vormen de basis van de opleiding, waarin vakkennis en basisvaardigheden worden aangeleerd. Dit gebeurt door het aanbieden van kennisvakken, praktijkvakken, het maken van projecten, excursies en stages. Het toetsen hiervan gebeurt op basis van kennistoetsen, projecten, excursies, praktijkopdrachten en de stages. Na de eerste twee jaar wordt er gekeken of je voldoet aan de eisen om door te gaan.

De eerste stage begint in de derde periode van het eerste jaar en duurt tien weken. Je loopt 4 dagen per week stage en je gaat daarnaast nog naar school. De tweede stage begint in de laatste periode van het tweede jaar en loopt door in de eerste periode van het derde jaar.Je loopt dan 4 dagen per week stage. De laatste stage is in het vierde jaar en duurt van periode 2 tot en met periode 3. Tijdens de derde- en vierdejaars stage heb je geen les op school. Als je op stage bent, word je begeleid vanuit school. Je hebt een vast contactpersoon vanuit school, die twee keer bij je langskomt: 1 keer om te kijken hoe het gaat en de laatste keer om de stage te beoordelen en af te ronden. Verder is er telefonisch contact.

Tijdens je studie bieden we de volgende keuzedelen aan:

Interieurstyling

Bij het keuzedeel Interieurstyling draait alles om styling, het creeeren van sfeer. Als interieurstylist ontwerp en realiseer je interieurs en/of de ‘finishing touch’, op aanvraag van de klant. Je gaat hierbij altijd uit van een bestaand concept/ interieur- ontwerp. Enkele opdracht voorbeelden zijn vastgoedstyling, beursstyling en tafelstyling.

Ondernemerschap MBO

In het keuzedeel ondernemerschap leer je je ondernemende gedrag en vaardigheden verder te ontwikkelen en ga je aan de slag met jouw creatieve ideeën voor het starten van een eigen onderneming in bijvoorbeeld woonaccessoires of het aanbieden van online woonadvies.

Kunstdoorstroom HBO

Dit keuzedeel gaat over kunst, design en ambacht. Een goed ontwerp of idee is verrassend en vernieuwend. Hoe doen ontwerpers, vormgevers en kunstenaars dat? Wat dicht bij iemand als persoon ligt is vaak een mooi en uniek idee. Maar hoe kom je dicht bij jezelf en hoe kom je aan unieke ideeën? Een idee zonder materiaal is namelijk nog geen ding! Je leert hoe een ontwerp en beeldend proces eruitziet.

Duits in het beroep

In jouw latere beroepsleven is de kans heel groot dat je het te maken krijgt met klanten, leveranciers of medewerkers uit het Duitstalige gebied. Denk hierbij, naast Duitsland, ook aan Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg. Door een goede kennis van de Duitse taal verbreedt je jouw latere kansen op een leuke baan aanzienlijk.

Voorbereiding HBO

Dit keuzedeel is bedoeld om je daarop voor te bereiden en om tot een overwogen keuze te komen. Het gaat met name over de oriëntatie op het hbo, het kiezen van een passende hbo-opleiding en de voorbereiding op de ontwikkeling van hbo-competenties.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn:

 • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij)
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Sportkeuzeprogramma    

Na een introductie met o.a. fittesten start jouw sportprogramma. Je volgt clinics, die je zelf kiest of die door je opleiding  zijn gekozen uit het uitgebreide sportkeuzeprogramma,  zie www.deltion.nl/sport.  

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren in het HBO, o.a. Interieurarchitectuur, Meubelontwerpen, Productontwerpen, Bouwkunde, Makelaardij en Commerciële economie. Wij geven in het derde en vierde jaar uigebreide voorlichting hierover in samenwerking met oud-studenten.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.168,-- per leerjaar

 • er wordt veel gebruik gemaakt van digitaal lesmateriaal. Hierdoor is het boekenpakket dat je moet aanschaffen zo minimaal mogelijk gehouden. De kosten voor boeken en overige leermiddelen bedragen € 350,--.
 • een eigen laptop is verplicht.
 • andere kosten € 30,--

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) één van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • Een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.