background

Technisch Leidinggevende

Als technisch leidinggevende werk je met medewerkers in een technische omgeving zoals de metaal-, elektro- of installatietechniek, houtverwerkende, timmer- of meubelindustrie, de verf- en applicatiebranche, de mobiliteitsbranche, carrosseriebranche of in tandtechnische laboratoria. Je geeft direct leiding en creëert daardoor omstandigheden waarin optimaal gewerkt kan worden. Er wordt van je verwacht dat je stressbestendig en flexibel bent, snel kan schakelen, het overzicht kan bewaren en planmatig kan denken. Je moet technisch onderlegd zijn, aangezien collega’s en klanten voor technische vragen bij jou komen. Daarnaast wordt ook van je verwacht dat je het belang inziet van veilig en milieuverantwoord werken op de werkplek/locatie, dat je je daar verantwoordelijk voor voelt en daar ook naar handelt.

Beroepseisen

 • Je hebt technisch inzicht
 • Je werkt zelfstandig en kan goed leiding geven
 • Je werkt zorgvuldig, bent gedisciplineerd en consequent
 • Je bent flexibel en creatief
 • Je houdt van regelen en organiseren en neemt graag verantwoorelijkheid
 • Je bent communicatief vaardig

Technisch Leidinggevende BBL 4

Voor wie?

Dit is een specialistenopleiding, een opleiding voor studenten met een afgeronde technische opleiding op niveau 3 die ook enige werkervaring hebben. Deze opleiding bieden we in de vakrichting Installatietechniek, Gebouwgebonden Elektrotechniek, Verf- en Applicatietechniek en Motorvoertuigentechniek.

 • Om te starten met deze opleiding is, gezien de benodigde praktijkervaring en vakkennis, een mbo-diploma niveau 3 in deze of een verwante richting vereist.

School en werk

Deze opleiding duurt 1 jaar. Je volgt de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL-school en werken). Tijdens de opleiding combineer je leren en werken. Je gaat 2 dagdelen per week naar school en je werkt 3 à 4 dagen per week in een erkend leerbedrijf. Naast de arbeidsovereenkomst, die je met het bedrijf afsluit, sluit je een praktijkovereenkomst af met het leerbedrijf en het Deltion College. Tussen het Deltion College en jou wordt tevens een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Tijdens de opleiding leer je hoe je direct leiding geeft aan medewerkers en in projecten. Je leert werkzaamheden plannen en verdelen, medewerkers begeleiden en de voortgang van de werkuitvoering bewaken. Dit houdt in dat je leert adviseren over personeelsbehoefte en werving en selectie. Je beheert materialen en gereedschappen en zorgt voor een optimale werkuitvoering. Tot slot leer je projectgegevens administreren en archiveren.

De opleiding is opgebouwd uit onderdelen als Leidinggeven, Projectmanagement, KAM, Technische Werkvoorbereiding, gesprekstechnieken en ondernemersvaardigheden.

De opleiding sluit goed aan bij de beroepspraktijk. Een groot deel van de opleiding is praktisch ingericht. Je werkt 3 à 4 dagen per week in een erkend leerbedrijf. Tijdens het werk voer je regelmatig, onder begeleiding, praktijkopdrachten uit. Zoek je informatie over erkende leerbedrijven? Kijk op www.s-bb.nl.  

Er bestaat een mogelijkheid om tijdens de opleiding het VOL VCA certificaat te behalen. Wel zijn hier extra kosten aan verbonden.

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a.:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

De keuzedelen die je kan kiezen zijn afgestemd op de vakrichting die je kiest binnen deze opleiding (installatietechniek, gebouwgebonden elektrotechniek, verf- en applicatietechniek of motorvoertuigentechniek)

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren in het hbo.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie en in februari.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • cursusgeld (vanaf 18 jaar) € 588,-- per leerjaar

 • trainings/studieweek € 400,--
 • boeken en andere leermiddelen ongeveer € 98,--
 • andere kosten ongeveer € 30,--
 • Laptop

Voor deze opleiding bestaat vanuit de overheid geen tegemoetkoming in de studiekosten. De werkgever kan in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Op onze website vindt u meer informatie over mogelijke subsidies en belastingvoordeel.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor deze specialistenopleiding (mbo niveau 4) geldt dat je moet beschikken over een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) in de verwante sector.

Leerwerkplek voor bbl-opleidingen

We raden je aan om bij start van deze opleiding een passende leerwerkplek te hebben, of hier op korte termijn zicht op te hebben. Dit leerbedrijf moet erkend zijn. Let op, als je 4 maanden na de start van je opleiding nog geen plek hebt gevonden, dan vindt in overleg inschrijving bij een andere opleiding of uitschrijving plaats.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.