Technicus Engineering / ­Werktuigbouw­kunde BBL

Technicus Engineering / ­Werktuigbouw­kunde BBL

BBL Opleiding Niveau 4

Van onderdelen tot complete machines. Met de opleiding Technicus Engineering/Werktuigbouwkunde word jij een echte specialist. Je bent breed inzetbaar in mechanische techniek, als werkvoorbereider of tekenaar. Naast een solide basis als (ervaren) vakman kun je je in deze opleiding met keuzemodules verder specialiseren. Bijvoorbeeld op gebied van automatisering, robotisering en technisch leiderschap.

Meld je nu aan

De feiten in het kort

Scroll onderstaande tabel om meer te zien
Leerweg Startdatum Duur Kosten
BBL Min. deelname 1 augustus 2024 3 jaar €715,-
+ overige kosten
Min. deelname 22 november 2024 3 jaar €715,-
+ overige kosten
Min. deelname 3 februari 2025 3 jaar €715,-
+ overige kosten
BBL
Startdatum Duur Kosten
Min. deelname 1 augustus 2024 3 jaar €715,-
+ overige kosten
Min. deelname 22 november 2024 3 jaar €715,-
+ overige kosten
Min. deelname 3 februari 2025 3 jaar €715,-
+ overige kosten
Min. deelname
Let op!

Deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen (4 of meer).

Meer informatie

Kies een leerweg:

Over deze opleiding

Deze opleiding is te volgen volgens de zogenaamde diplomaroute; een versnelde opleiding, bestaande uit modules, die bij succesvolle afronding beloond wordt met een landelijk officieel erkend mbo-diploma.
De opleiding duurt minimaal 2,5 jaar en bestaat jaarlijks uit 4 modules van 10 weken. In totaal doorloop je in deze opleiding dus 10 modules. Afhankelijk van de branche waar je werkt of je persoonlijke interesse kan je je eigen opleiding samenstellen.

Onderdeel van de diplomaroute zijn ook de generieke vakken als Nederlands, Engels en Rekenen. Aangezien deze opleiding volgens landelijke mbo-richtlijnen wordt aangeboden, betaalt het ministerie van onderwijs het grootste deel van de opleiding. Hierdoor liggen de opleidingskosten relatief laag.

Gedurende de opleiding krijg je 3 opdrachten die je op de werkplek uitvoert. Aan het eind van de opleiding wordt gewerkt aan een praktijkopdracht die binnen het bedrijf uitgevoerd dient te worden. De examinering vindt plaats aan de hand van deze praktijkopdracht.
 

School en werk

Je volgt de opleiding Technicus Engineering/Mechanical Engineering in deeltijd. Je werkt 4 dagen per week  in een technisch bedrijf en gaat 1 dag per week naar school. Begin je met de opleiding dan gaan we ervan uit dat je een baan hebt bij een erkend bedrijf. Lukt dit niet binnen vier maanden nadat je bent gestart met de opleiding? Dan moet je helaas stoppen óf een andere opleiding volgen.

Je werkt bij voorkeur op een plek waar je bezig bent met ontwerpen en/of produceren van apparaten, installaties, machines en werktuigen. Ook het onderhouden of verbeteren van bestaande apparaten, machines en installaties zijn werkzaamheden waar jij mee te maken krijgt. Denk dus aan bedrijven in de industrie, dienstverlening, medische technologie of service.

 

Kosten

  • Cursusgeld (vanaf 18 jaar) €715,- per leerjaar
  • Digitaal lesmateriaal en andere leermiddelen ca. € 1.000
  • Laptop verplicht (zelf aanschaffen)

Keuzedelen

Naast 3 vaste modules: WTB basis, WTB ontwerpen en WTB onderhouden is het overige deel van de opleiding samen te stellen uit modules, waarmee je accenten kan leggen op modules die bijvoorbeeld relevant zijn voor de industrie of medische technologie.

Kijk hier voor het overzicht van alle modules.


Past deze opleiding bij jou?

Je bent zelfstandig maar je kunt ook goed samenwerken
Je bent nauwkeurig en verantwoordelijk
Je hebt ruimtelijk, wiskundig en analytisch inzicht
Je ben communicatief vaardig en bent klantgericht

Dit wordt jouw vakkenpakket

Wiskunde
Natuurkunde
Bedrijfskunde
Productietechnologie
CAD/tekenen
Ontwerpen
Besturingstechniek
Sterkteleer
Materiaalkunde
Tekeningen lezen
Onderhoud

Ook goed om te weten

Toelatingseisen

  • Je hebt al een van deze diploma’s: vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Je hebt een overgangsbewijs naar 4 havo of 4 vwo.
  • Bij doorstroom vanuit vmbo Zorg en Welzijn, Economie of Landbouw naar mbo techniek is één van de examenvakken wiskunde of natuur- en scheikunde vereist.
  • Je bezit een mbo-diploma niveau 2 of niveau 3.
  • De opleiding Technicus Engineering - Werktuigbouwkunde is gericht op werkenden in de maakindustrie. We adviseren je daarom om je alleen aan te melden voor deze opleiding als je minimaal 2 jaar werkervaring hebt in deze sector. Mocht je interesse hebben in deze opleiding, maar vanuit een andere sector komen? Neem dan contact met ons op.
Lees meer over toelatingseisen en doorstroom mbo.

Modulair onderwijs

Modulair mbo-onderwijs laat je als student zelf kiezen welke onderdelen je volgt, afgestemd op jouw interesses en toekomstplannen. Dit systeem is flexibel: je kunt je zo beter specialiseren en aansluiten bij wat de arbeidsmarkt van je vraagt. Hierdoor kun je als student vaardigheden leren die relevant zijn voor je loopbaan en latere werk.

Deze opleiding biedt de volgende losse modules aan:

De opleiding & studenten in beeld

"Techniek heeft de toekomst!"

Opleidingen Engineering

Veelgestelde vragen

Contact Studenten SuccesCentrum

Nog eens nalezen?

Wil je de informatie over deze opleiding later nog eens teruglezen? We hebben een digifolder voor je klaarliggen!

Download de digifolder