Interview Eddy ter Beest Cursist Industriele Robotica

01 oktober 2021 13:44 Nieuws
In september 2020 begon Eddy ter Beest (42), praktijkdocent bij SMEOT in Hengelo, aan de cursus Industriële Robotica op het Deltion College. Vijftien avonden dompelde hij zich onder in de wereld van industriële robots en cobots. “De cursus Industriële Robotica heeft mij verrijkt. Ik weet nu wat de mogelijkheden zijn van een robot en hoe we die kunnen toepassen in ons eigen lesprogramma.”

Eddy werkt in het dagelijks leven als praktijkdocent op de afdeling Constructie, Plaatwerk en Lastechnieken bij mbo-vakschool SMEOT in Hengelo. Hij is (samen met zijn collega’s) verantwoordelijk voor het opleiden van ruim honderd studenten, die tijdens hun opleiding in dienst zijn van een bedrijf. “Ik ben de koppeling tussen de student en de werkgever. Twee keer per jaar ga ik langs de bedrijven om de voortgang te bespreken. Daarnaast geef ik verschillende lessen op onze eigen locatie”, vertelt Eddy.

De afgelopen jaren heeft Eddy onder andere de lessen Lasrobotica verzorgd voor de mbo-studenten op niveau 4. Robotica was daarom geen onbekend terrein voor hem, maar tegelijkertijd had Eddy de behoefte om zijn kennis van robots uit te breiden. Tijdens een excursie bij AWL-Techniek in Harderwijk zag hij wat robots allemaal kunnen. “Het was fascinerend. We kregen ook te horen dat er een samenwerking was tussen technische bedrijven uit het Fieldlab Industrial Robotics en drie Zwolse onderwijsinstellingen. Deltion College bood de cursus Industriële Robotica aan

Eddy besloot om de cursus Industriële Robotica bij Deltion te gaan volgen. “Het doel was om te ontdekken wat de mogelijkheden van een robot zijn en hoe wij die zelf kunnen toepassen in ons eigen lesprogramma. Dat is gelukt.” Na een cursus van vijftien dagdelen kan Eddy industriële robots en cobots bedienen en programmeren, maar ook eenvoudige storingen opzoeken en oplossen. “De cursus heeft mij verrijkt. Dat komt mede door de zeer gedreven docenten van Deltion. Het lesmateriaal en de opdrachten waren modern en actueel.”

De cursus is volgens Eddy een aanrader voor iedere werknemer die de basis van robotica onder de knie wil krijgen. “Met de kennis die door deze cursus opgedaan wordt, kunnen de robots in het werkveld geoptimaliseerd worden. Ook zijn door het volgen van de cursus mooie contacten ontstaan. We hebben immers allemaal hetzelfde doel: het opleiden van goed personeel voor de maakindustrie”, aldus Eddy.

 
 

Wat ons en onze studenten bezighoudt