Interview Marian Naalden Cursist Industriële Robotica

02 november 2021 09:04 Nieuws
Vijf dagen per week achter een computer werken; dat is niet waar Marian Naalden (24) gelukkig van wordt. Een baan waarbij praktisch en theoretisch werk gecombineerd worden zou ideaal voor haar zijn. Daarom schreef Marian zich in voor de cursus Industriële Robotica van het Deltion College, zodat ze basiskennis van robotica op kon doen en kon ervaren of het werken met robots bij haar zou passen. Het beviel haar uitstekend. “Met de kennis van nu had ik de cursus eerder gedaan.”

Marian werkt bij Top Fresh in Kraggenburg; een bedrijf dat wortels verwerkt. “De geoogste wortels worden bij ons gewassen, gesneden, geschrapt en ingepakt. Daarna gaan de wortels naar afnemers die het verder verwerken”, licht Marian toe.

In haar functie als projectleider begeleidt ze de implementatie van het ERP-systeem: een systeem waarin administratieve en logistieke processen gezamenlijk worden ondergebracht. “Zo kan het werk efficiënter gedaan worden. Het is mijn taak om de data in het systeem te zetten en de workflow te testen. Lopen we tegen foutmeldingen of beperkingen aan? En wat zijn de financiële gevolgen van bepaalde keuzes in het productieproces? Het is een leuk project.”

Hoewel Marian het naar haar zin heeft als projectleider bij Top Fresh, zou ze de implementatie van een ERP-systeem niet nogmaals bij een ander bedrijf willen doen. “Eigenlijk ben ik nog zoekende naar wat precies bij mij past. Ik weet wel dat ik geen vijf dagen per week achter een computer wil zitten, maar ook mijn handen uit de mouwen wil steken. Een combinatie van praktisch en theoretisch werk, dat zou ideaal zijn. Maar omdat ik niet echt handig ben en ook geen technische voorkennis heb, had ik geen idee waar ik moest beginnen.”

Omdat Marian geïnteresseerd was in robots, besloot ze te zoeken naar korte cursussen op het gebied van industriële robotica. Ze kwam in contact met leraar Lubbert Schenk van het Deltion College. “Hij gaf aan dat de cursus heel geschikt is voor mensen die graag basiskennis van industriële robotica op willen doen. Dat wilde ik graag. Daarom ben ik in maart 2021 gestart met de cursus, die vijftien avonden duurde. Vlak voor de zomervakantie heb ik mijn certificaat gekregen.”

Marian kijkt tevreden terug op de cursus. “Een goede leraar en hele diverse groep deelnemers zorgen voor een leuke leeromgeving. De lessen zijn goed opgebouwd. We gingen per tweetal met een industriële robot of cobot aan de slag. Door het zelf te doen, leer je het snelst. Ik kan nu een robot besturen, maar ook een programma schrijven en de robot dat laten uitvoeren.”

Iedereen die geïnteresseerd is in industriële robots en daar in korte tijd basiskennis van wil opdoen, zou volgens Marian de cursus moeten volgen. “Met de kennis van nu had ik de cursus eerder gedaan. Het is mij heel goed bevallen. Ik ben nog een beetje zoekende naar hoe ik mijn loopbaan wil inrichten. Maar de kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan bij de cursus Industriële Robotica, die pakt niemand mij meer af.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt