Interview Ruben Liedenbaum Cursist Industriële Robotica

01 december 2021 09:20 Nieuws
Zijn doel was om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn van een robot en hoe robotica toegepast kan worden in zijn lessen. Ruben Liedenbaum (41), praktijkopleider mechatronica bij SMEOT in Hengelo, weet na het volgen van de cursus Industriële Robotica bij het Deltion College hoe hij een industriële robot kan programmeren. “Ik ben ervan overtuigd geraakt dat het bedienen van een robot voor onze studenten ook prima te doen is.”

Ruben Liedenbaum werkt al ruim tien jaar bij mbo-vakschool SMEOT in Hengelo, waar hij als praktijkopleider mechatronica studenten begeleidt bij het uitvoeren van praktijkopdrachten. “De studenten mechatronica worden opgeleid tot monteur machinebouw. Ze moeten verschillende vakdisciplines beheersen, zoals bijvoorbeeld elektrotechniek en metaaltechniek.” Twee keer per jaar gaat Ruben op bezoek bij de studenten die een bbl-traject volgen, om hen op hun werkplek te beoordelen. “Zo krijgen wij een goed beeld van wat de student allemaal doet binnen het bedrijf. We blijven ook op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de markt.”

Tijdens een excursie met collega’s naar AWL-Techniek in Harderwijk zag Ruben hoe robots worden toegepast in productielijnen. Hij werd geprikkeld om dieper te duiken in de wereld van robotica. “Ik wilde er graag meer van weten. Uiteindelijk kwam ik terecht op de website van het Fieldlab Industrial Robotics. Daar vond ik de cursus Industriële Robotica, die bij het Deltion College gegeven wordt.”


In maart 2021 startte Ruben met de cursus, die vijftien avonden in beslag nam. “Mijn doel was om te kijken wat de mogelijkheden zijn van een robot en hoe wij robotica kunnen toepassen in ons lesprogramma.” Ruben geeft aan dat hij zijn doel zeker behaald heeft. “Tijdens de cursus heb ik van een vakbekwame docent in korte tijd geleerd hoe je een robot moet bedienen. De praktijkruimte is goed ingericht en Deltion beschikt over prima lesmiddelen. We hadden per tweetal een robot of cobot ter beschikking, waardoor je veel tijd hebt om te leren hoe je een industriële robot programmeert. Dat vond ik erg fijn.”

Ruben vindt de cursus ‘echt een aanrader voor iedereen die meer wil weten van industriële robotica. “Een technische achtergrond is voor het volgen van de cursus Industriële Robotica echt niet noodzakelijk. Na een aantal lessen kon een niet-technische medecursist al leuke programma’s schrijven. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat het bedienen van een robot voor onze studenten ook prima te doen is.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt