Voortraject Zorg & Welzijn geeft zij-instromers vertrouwen: “Ik zie nu dat ik het kan”

06 februari 2024 11:10 Nieuws
In oktober 2023 zijn zeventien zij-instromers gestart met het Voortraject Zorg & Welzijn. Met een maatwerkprogramma hebben zij drie maanden lang kennisgemaakt met het werken in de zorg en de kinderopvang. Op 31 januari ontvingen zij tijdens een feestelijke uitreiking hun verdiende mbo-certificaat.

Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle en WGV Zorg en Welzijn hebben in 2019 het Voortraject Zorg & Welzijn opgezet, met als doel om snel gekwalificeerd personeel op te leiden voor de zorg en de kinderopvang. Ze zochten daarvoor de samenwerking met Deltion College, Landstede Groei Opleidingen en een aantal regionale zorginstellingen en kinderopvangorganisaties. Dankzij financiering van de sectortafels Kind & Educatie en Zorg & Welzijn van Upgrade Jezelf Regio Zwolle is deelname aan het voortraject kosteloos.

In oktober is de zesde groep, die bestond uit 17 zij-instromers, gestart met het voortraject. Zij hebben iedere week een dag theorie- en praktijkles gekregen van docenten Monique Middelkamp en Evelien Lammers (Landstede Groei Opleidingen) en Sandra Naberman-Joost (Deltion College). Ook zijn zij minimaal twee dagen per week aan de slag geweest bij een kinderopvang- of zorgorganisatie in regio Zwolle. Daarnaast is in het voortraject aandacht geweest voor werknemersvaardigheden en digitale vaardigheden.

Met de persoonlijke begeleiding en de goede sfeer tijdens de lessen, viel het kwartje

Jeanine uit Dedemsvaart was één van de deelnemers die aanhaakt op een baan in de kinderopvang. “Ik werkte al in de zorg, maar was er een poos uit. Ik had geen idee of ik het nog kon; iets nieuws leren en een nieuwe richting inslaan. Maar met de persoonlijke begeleiding en de goede sfeer tijdens de lessen, viel het kwartje weer. Ik zie nu dat ik het kan. Ik weet wat ik wil. Ik ga voor Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker!”

De deelnemers hebben door het voortraject het landelijk erkend mbo-certificaat ‘Assisteren bij Zorg en Welzijn’ of ‘Werken bij kinderen in de (gastouder)opvang’ kunnen halen. Als het voortraject goed is afgerond, kan men starten met een BBL-opleiding richting de zorg of kinderopvang.


De deelnemende zorgorganisaties bij dit zesde Voortraject Zorg & Welzijn waren: Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, RIBW Overijssel, Zorgspectrum Het Zand, Saxenburgh Groep, Driezorg, InteraktContour, IJsselheem, Baalderborg Groep, Frion, Leger des Heils, Bij Lotte Kinderopvang, Kinderopvang Het Frankhuisje en Prokino Kinderopvang.

Wat ons en onze studenten bezighoudt