Dankzij EVC heeft tandartsassistente Kim nu een mbo-diploma

04 juli 2023 10:44 Nieuws
Kim Slomp werkt al jarenlang als assistente in de mondzorg. Ze leerde het vak in de praktijk en heeft door de jaren heen ook verschillende cursussen gevolgd. Maar een officieel mbo-diploma ontbrak nog op haar cv. Dankzij het doorlopen van een EVC-procedure kon Kim op dinsdag 6 juni dit diploma ophalen bij Deltion College.

Kim werkt sinds augustus 2022 als zzp’er in de mondzorg. Ze valt in bij ziekte, zwangerschapsverlof of vakantie. “Mijn opdrachten zijn heel verschillend. Zo heb ik het afgelopen jaar gewerkt als paro-preventieassistente, waarbij ik mondzorg heb gegeven aan kwetsbare doelgroepen. Momenteel heb ik een opdracht als allround assistente bij een tandarts in Zwartsluis.”

Voordat Kim als zzp’er aan de slag ging, werkte ze als tandartsassistente. Voor die functie was een opleiding niet vereist. “De tandarts heeft mij zelf in de praktijk opgeleid, ongeveer twintig jaar geleden. Dat gebeurde toen heel vaak.” Daarnaast heeft Kim door de jaren heen verschillende cursussen gevolgd, onder andere tot (paro-)preventie-assistente en orthodontie-assistente.

Het voelde niet compleet

Toch ontbrak er nog iets voor Kim, namelijk een officieel diploma op mbo-niveau 4. “Er is al jaren sprake van dat het misschien verplicht wordt voor tandartsassistenten om een mbo-diploma te hebben. En het voelde niet compleet”, lacht ze. Kim ging surfen op internet, waar ze de EVC-procedure bij het Deltion College ontdekte.

Deltion is het enige roc waarbij het mogelijk is om een EVC-procedure te doorlopen en te verzilveren. Bovendien kende Kim de school al en is de campus voor haar goed bereikbaar. “Voor mij stond vrij snel vast dat ik het traject bij Deltion wilde volgen. Miriam Wiegerink van het EVC-bureau van Deltion heeft mij goed geholpen bij de aanvraag. Ook heb ik, mede dankzij Deltion, het EVC-traject met een subsidie kunnen volgen.”

EVC-procedure
Omdat Kim al veel ervaring had als tandartsassistente, was het voor haar aantrekkelijker om een korte EVC-procedure te doorlopen in plaats van een meerjarige opleiding. Miriam Wiegerink van het EVC-bureau van Deltion: “Door een EVC-procedure hoef je bij een opleiding niet te herhalen wat je al kunt. Alleen voor de onderdelen van de opleiding die je nog niet goed genoeg beheerst moet je nog scholing volgen om tot een compleet diploma te komen.”

De EVC-procedure van Kim begon met het vullen van een online portfolio met bewijsstukken en verslagen. Het gevulde portfolio is beoordeeld door docent en assessor Marion Boersma. Marion heeft daarnaast een criteriumgericht interview en een Proeve van Bekwaamheid afgenomen. Na de beoordeling heeft Kim het Ervaringscertificaat ontvangen, die ze vervolgens verzilverd heeft. Nadat Kim ook de examens gehaald had voor de generieke vakken Nederlands, Engels en Rekenen op mbo-niveau 4, kon ze haar diploma ophalen.


“Het begin van de EVC-procedure was wel even pittig”, zegt Kim. “Ik moest bijvoorbeeld net als alle andere studenten een presentatie geven voor Nederlands en Engels. Dat was wel even schakelen, maar aan de andere kant zit je ook zo weer in het ritme. Mijn kinderen vonden het wel grappig, dat mama ook eens een spreekbeurt moest houden.”

Kim zou andere ervaren assistentes zeker aanraden om een EVC-traject bij het Deltion College te doorlopen. “Het voelt verder gewoon goed dat ik nu toch het officiële diploma op mbo-niveau 4 heb behaald. En ik ben nu een eventuele verplichtingstelling voor”, besluit Kim.

Wat ons en onze studenten bezighoudt