Cursus Verdieping Palliatieve Zorg gaf Nelly vertrouwen: ‘’Kon precies toepassen wat ik geleerd had”

06 april 2023 09:29 Nieuws
Nelly Reuvekamp (47) werkt als VIG-MMZ bij woonzorgcentrum Maarlenhof (IJsselheem) met ouderen met een zorgbehoefte. Om de cliënten nog betere zorg te kunnen geven, ging Nelly op zoek naar verdieping van haar kennis. Tussen november 2022 en januari 2023 heeft ze de cursus Verdieping Palliatieve Zorg bij het Deltion College gevolgd. “Eigenlijk zou iedere zorgmedewerker met hart voor de zorg deze cursus moeten volgen.”

Nelly had 27 jaar als bloemist gewerkt toen ze in september 2019 besloot om het roer om te gooien. Ze ging werken bij zorgorganisatie IJsselheem, in woonzorgcentrum Maarlenhof in IJsselmuiden. Daar kreeg ze de kans om versneld de BBL-opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg/Verzorgende IG bij het Deltion College te volgen. “Ik vond het zo leuk om weer te leren. Graag had ik meteen een vervolgopleiding gedaan, maar door privéomstandigheden kon dat helaas niet.”

Als VIG-MMZ (Verzorgende Individuele Gezondheidzorg - Medewerker Maatschappelijke Zorg) bij IJsselheem probeert Nelly bij te dragen aan een prettige, nieuwe dag voor de cliënten. “Ik zorg samen met mijn collega’s dat de achttien ouderen op onze afdeling klaargemaakt worden voor de dag. Denk aan het wassen, aankleden en het aanreiken van medicijnen. Ik werk namelijk met mensen die door ziekte of ouderdom een beetje hulp kunnen gebruiken. Ook verricht ik verpleegtechnische handelingen.”


Een workshop over palliatieve zorg bij IJsselheem triggerde Nelly. “We moesten hier wel wat mee, vond ik.” Daarom besloot ze om de cursus Verdieping Palliatieve Zorg bij het Deltion College te volgen. “Ik was gretig naar kennis. Op de website van Deltion kwam ik deze cursus van vijf dagdelen tegen. Die moest ik kunnen combineren met mijn werk en gezin. Zo kwam mijn mini-vervolgopleiding alsnog”, lacht Nelly. Daarnaast kwam Nelly graag weer terug bij Deltion. “Ik heb niet nagedacht over andere opleiders, want bij Deltion heb ik goede ervaringen.”

Haar werkgever vond het mooi dat Nelly verdieping zocht in haar werk. “Meer kennis op de werkvloer is altijd goed. Eigenlijk zou iedere zorgmedewerker met hart voor de zorg deze cursus moeten volgen, om de basis uit te breiden. Zowel het leven als de dood horen bij ons werk”, zegt Nelly.

De kennis die ik door de cursus opgedaan heb, wil ik graag delen met mijn collega’s

Tussen november 2022 en januari 2023 volgde Nelly de cursus. Nog voordat ze het traject afgerond had, merkte ze al dat ze betere zorg kon leveren. “In januari overleed een van onze cliënten. Ik kon toen precies toepassen wat ik tijdens de cursus geleerd had. Bijvoorbeeld naasten geruststellen en hen uitleg geven over de situatie en het verdere proces. Het gaf mij echt vertrouwen.”

Nelly noemt ook het proactief zorgplan, dat nu ook bij IJsselheem gebruikt wordt. “Ik help mijn collega’s daarmee. De kennis die ik door de cursus opgedaan heb, wil ik graag delen met hen. De zorg voor onze bewoners wordt daardoor nog beter en hun wensen nog meer gerespecteerd.”

Een paar weken na de uitreiking van de mbo-certificaten kijkt Nelly met een tevreden gevoel terug op de cursus. “Dankzij Susan Jaspers en Jeroen Nijeboer, hele vaardige docenten, weet ik nu nog beter wat palliatieve zorg is en wat erbij komt kijken. Het was mooi om ervaringen te delen met de andere cursisten, die allemaal bij andere zorgorganisaties werken. Wat ik wel een beetje gemist heb, is een studieboek. Af en toe pak ik een boek van mijn BBL-opleiding, om iets terug te lezen. Dat zou mijn tip zijn.”


Voorlopig is Nelly nog niet klaar met studeren. De cursus Verdieping Palliatieve Zorg heeft ze afgerond, maar Gerontopsychiatrie en Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie staan nog op haar lijstje. “Ik ben van plan om ieder jaar wat te doen. Als ik de kans krijg om een cursus te volgen, waarom zou ik daar geen gebruik van maken? Ik wil mijzelf graag verder ontwikkelen.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt