Nationale Zorgreserve weer up-to-date dankzij bijscholing door Deltion

02 juni 2022 Nieuws

De zorgreservisten van de Nationale Zorgreserve kwamen op dinsdag 31 mei bij het Deltion College voor bijscholing. Onder begeleiding van instructeurs Marjolein Bruggeman en Anita Gerritsen gingen acht personen aan de slag met handelingen als bloedsuiker meten, zwachtelen en subcutaan injecteren met een insulinepen. Communitymanager Saskia Kroes: “Door de bijscholing van Deltion kunnen de zorgreservisten tijdens een crisissituatie deskundige zorg blijven bieden aan bijvoorbeeld patiënten in een ziekenhuis of aan cliënten van een zorgorganisatie.”

De Nationale Zorgreserve bestaat uit regionale community’s van voormalige, gediplomeerde zorgprofessionals die bij een crisis ingezet kunnen worden binnen een zorgorganisatie. Deze zorgreservisten zijn niet meer werkzaam in een ziekenhuis of verzorgingstehuis, omdat zij bijvoorbeeld een carrièreswitch hebben gemaakt of gepensioneerd zijn. Maar zij zijn wel bereid om bij te springen in een crisissituatie.

Om de kennis en vaardigheden van de zorgreservisten up-to-date te houden, organiseert de Nationale Zorgreserve sinds november 2021 een reeks van vijftig bijeenkomsten waarin leren en ontwikkelen centraal staat. De sessie bij het Deltion College is daar onderdeel van. Communitymanager Saskia Kroes: “Vanuit ons netwerk hebben wij warme contacten met het Deltion College. De keuze voor Deltion was daarom vanzelfsprekend.”

Een zorgreservist met zelfvertrouwen door bijscholing is geneigd eerder in te stappen tijdens een crisis


Tijdens de bijeenkomsten kunnen de zorgreservisten hun vaardigheden oefenen en hun kennis verdiepen. Daarmee blijven ze up-to-date. Communitymanager Silvia van Gaal: “Het is een kwestie van ontdekken dat ze als oud-zorgprofessional het werk nog in de vingers hebben, om daarna weer met vertrouwen naar huis te gaan. Dat is heel belangrijk. Een zorgreservist met zelfvertrouwen door bijscholing is geneigd eerder in te stappen tijdens een crisis.”


Vaardigheden op peil
Nadat de zorgreservisten welkom waren geheten door Saskia Kroes en opleidingsmanager Bart Hegeman van Deltion College, gingen ze in een praktijklokaal een aantal basisvaardigheden herhalen onder begeleiding van instructeurs Marjolein Bruggeman en Anita Gerritsen. De zorgreservisten oefenden handelingen als bloedsuiker meten, zwachtelen en subcutaan injecteren met een insulinepen. Ook transfertechnieken met verschillende tilliften kwamen aan bod.


Instructeur Anita Gerritsen vond het fantastisch om te zien hoe snel de oud-zorgprofessionals hun routine weer oppakten en er samen plezier in hadden. “Een zorgreservist merkte op dat het net als met fietsen is; als je het eenmaal kunt, verleer je het nooit. We hebben samen de puntjes op de i gezet. De groep had nog veel meer willen oefenen, maar daar ontbrak de tijd voor. Ze vonden het heel waardevol”, zegt Gerritsen. Kroes valt haar bij: “Iedereen ging met een grote glimlach naar huis.”

Zorgreservisten gezocht
“Door de bijscholing van Deltion kunnen de zorgreservisten tijdens een crisissituatie deskundige zorg blijven bieden aan bijvoorbeeld patiënten in een ziekenhuis of aan cliënten van een zorgorganisatie”, zegt Kroes. Ze benadrukt dat de Nationale Zorgreserve nog op zoek is naar meer reservisten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van de Nationale Zorgreserve. “Wat ons betreft komen wij met zowel de huidige als nieuwe zorgreservisten nog weer eens bij Deltion langs”, besluit Kroes.

Foto’s: Marjolein Bruggeman en Saskia Kroes

Wat ons en onze studenten bezighoudt