Cursus Assisteren bij Zorg en Welzijn bracht diepgang in het werk van Hanneke

16 augustus 2022 14:27 Nieuws
Hanneke Hooikammer (36) werkt sinds het najaar van 2019 als servicemedewerker bij Woonzorgcentrum Rivierenhof van Driezorg. Hoewel ze het erg naar haar zin heeft, zou ze iets meer uitdaging in haar werk wel fijn vinden. Toen haar leidinggevende haar de kans bood om de cursus Assisteren bij Zorg en Welzijn bij het Deltion College te volgen, greep ze die dan ook met beide handen aan. Hanneke: "Niet alleen mijn eigen takenpakket is breder geworden door deze cursus, maar ik neem ook werkdruk bij de helpenden en verzorgenden weg."

Hanneke werkte tien jaar als pedagogisch medewerker in de kinderopvang toen ze besloot dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. “Via Indeed kwam ik de vacature van servicemedewerker bij Driezorg tegen. Het werken in de zorg met ouderen met dementie, dat leek mij wel wat. Dus ik heb gewoon gesolliciteerd.” Met succes: Hanneke is in september 2019 gestart als servicemedewerker bij Woonzorgcentrum Rivierenhof. “Daar heb ik geen dag spijt van gehad”, zegt Hanneke.

Als servicemedewerker maakt Hanneke de appartementen van de bewoners schoon, brengt ze de was rond en ook bezorgt ze de ouderen brood, koffie en zuivel. “Soms ga ik wel zes keer per dag bij iemand langs.” Als ze tijd heeft, dan maakt ze ook wel eens een praatje of een wandelingetje met de bewoner. “Dat kleine beetje extra aandacht is heel belangrijk. Daardoor voelen de bewoners zich echt gehoord en begrepen.”



Omdat Hanneke veel bij de bewoners over de vloer komt, kan zij goed inschatten hoe het met hen gaat. “Je leert de bewoners echt kennen. En zij kennen jou. Als ik zie dat iemand acuut een helpende of verzorgende nodig heeft, dan druk ik op de bel. En anders bespreken we het in de pauze met de zorgmedewerkers, waar we veel mee overleggen. Wat ik zie, dat schrijf ik op.” Als servicemedewerker heeft ze zo een belangrijke signalerende rol. “Maar nog iets meer uitdaging in mijn werk, dat zou fijn zijn”, aldus Hanneke.

Opstapje richting de zorg
Toen Hannekes leidinggevende vroeg wie de cursus Assisteren bij Zorg en Welzijn bij het Deltion College wilden volgen, hoefde Hanneke daar niet lang over na te denken. “Ik was de eerste die riep dat ik het wel wilde. Ik wil eigenlijk niet tot mijn zestigste appartementen schoonmaken. De cursus Assisteren bij Zorg en Welzijn is een mooi opstapje richting de zorg, waar veel behoefte aan nieuwe medewerkers is. Je bent nooit te oud om te leren”, lacht Hanneke.

In februari 2022 begon Hanneke aan de cursus bij Deltion. Tijdens de zes avondlessen van leraar Eduard Boermans heeft ze geleerd hoe ze cliënten kan helpen om zo zelfstandig mogelijk te leven. Ook was er aandacht voor ziektebeelden bij ouderen. Hanneke: “Samen met de veertien andere cursisten hebben we vooral de ervaringen die we tijdens het werk opdoen met elkaar uitgewisseld. Daar heb ik het meest van geleerd. Veel lesstof kwam mij door mijn opleiding tot pedagogisch medewerker bekend voor. Maar deze cursus is een mooie opfrissing geweest.”

Breder takenpakket, minder werkdruk
Vlak voor de zomer heeft een directe collega van Hanneke de cursus Assisteren bij Zorg en Welzijn ook afgerond. Hanneke en haar collega helpen sindsdien ’s ochtends de zorgmedewerkers. Medicatie toedienen en steunkousen aantrekken, dat zit er nog niet in. Maar het aanreiken van een handdoek of het poetsen van een kunstgebit; dat kan Hanneke wel oppakken. “Daar moest vroeger de zorg voor gebeld worden”, legt ze uit. “Niet alleen mijn eigen takenpakket is breder geworden door deze cursus, maar ik neem ook werkdruk bij de helpenden en verzorgenden weg. Misschien dat ik zelf in de toekomst als helpende of verzorgende aan de slag kan.”

De cursus is heel toegankelijk


De cursus Assisteren bij Zorg en Welzijn is volgens Hanneke ‘goed te doen’ voor mensen die nog niet zeker weten of ze in de zorg zouden willen werken. “De cursus is heel toegankelijk.” Hanneke zou daarnaast alle servicemedewerkers adviseren om Assisteren bij Zorg en Welzijn te volgen. “De cursus is heel waardevol om iets meer diepgang te krijgen in het werk. Wat is dementie, wat doet dat met eens mens? Als je die kennis hebt, dan kun je beter omgaan met een bewoner met dementie. Dat geeft jezelf ook een stukje voldoening, omdat je betere zorg kunt geven.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt