Spuiter Brigitte vergroot door opleiding haar kansen bij Scania: “Kennis is macht”

26 juli 2023 13:39 Nieuws
Brigitte Boers (23) uit Ter Apel werkt sinds eind 2021 als spuiter bij Scania in Meppel. Ze twijfelde geen moment toen ze de kans kreeg om de opleiding Industrieel Lakverwerker op mbo-niveau 2 bij het Deltion College te volgen. In september zou ze graag willen starten met de opleiding op mbo-niveau 3. Brigitte: “Elk papiertje is voor mij een stap dichterbij een volgende kans.”

Bij Scania in Meppel spuit Brigitte nieuwe, losse onderdelen voor vrachtwagens. “Die onderdelen worden naar Zwolle of Frankrijk gestuurd, om daar verder verwerkt te worden”, zegt Brigitte. Haar loopbaan begon echter niet bij de internationale vrachtwagenproducent, maar in een kapsalon. “Na de middelbare school ben ik de kappersopleiding gaan volgen. Toen de coronacrisis uitbrak, hadden ze mij niet meer nodig. Gelukkig ging bij Scania in Meppel de productie van onderdelen voor vrachtwagens gewoon door, dus ben ik daar rond de zomer van 2020 aan de slag gegaan.”

Brigitte begon via een uitzendbureau bij Scania op de afdeling Inspectie & Repair, waar de onderdelen langskomen die gespoten zijn door robots. “Af en toe ging ik kijken bij de afdeling ernaast; de Manual Paint Line. Die afdeling trok mij, omdat het daar altijd heel druk is. Ik houd wel van een beetje uitdaging”, lacht Brigitte. “Toen ze mij vroegen of ik daar wilde werken, ben ik daar blijven plakken.” Of ze nog gemak heeft van haar kappersopleiding? “Ergens wel. Het werk dat ik nu doe, heeft ook te maken met kleuren, zuurtegraad, hitte en damptijden”, aldus Brigitte.


Volgens Brigitte zijn er weinig allround spuiters. “Wijkt het kunstje af van de normale standaard, dan kunnen sommigen niet meer spuiten. Daar heb je kennis voor nodig.” Toen Brigitte de kans kreeg om de opleiding Industrieel Lakverwerker bij het Deltion College te volgen, heeft ze dan ook geen moment getwijfeld. “Door de opleiding snap je veel meer. En je komt uiteindelijk makkelijker hogerop. Ik wil graag doorgroeien naar een leidinggevende functie.”

Toen ik het ritme te pakken had, ging ik als een speer

Vlak voor de zomer van 2022 begon Brigitte aan de opleiding bij het Deltion College, waar ze flexibel kon instromen in een klas met ruim twintig medestudenten. “Ik wilde er graag snel doorheen. Dat kan ook, want je bent onafhankelijk van anderen. Toen ik het ritme te pakken had, ging ik als een speer. Ik zag mijn opleiding soms als een uitje”, lacht Brigitte. Iedere dinsdag werkte ze zelfstandig met mappen over kunststof, metaal en hout. “Bij elke map horen praktijkopdrachten en een eindtoets, om te kijken of je datgene wat je gelezen hebt ook echt snapt. Bij vragen kon ik terecht bij docenten Theo Leffers en Theo Schuurman. Ze stonden altijd voor ons klaar.”

Brigitte zou de opleiding Industrieel Lakwerker aanraden aan ‘iedereen die spuit of poedercoat in zijn of haar werk’. Ze merkt dat de opleiding ook al z’n vruchten afwerpt bij haar eigen werk als spuiter bij Scania. “Gaat in de grote pompen waarmee wij werken iets stuk, dan kan ik dat nu beter plaatsen. Ook weet ik beter hoe onthechtingsproblemen kunnen ontstaan. Door de opleiding ben ik wijzer geworden. En door die extra kennis, heb ik de kansen binnen Scania voor mijzelf vergroot. Kennis is macht.”

Doelbewuste keuze voor Deltion
Als het aan Brigitte ligt, zou ze in september graag willen starten met de opleiding Vakkracht Industrieel Lakverwerker op mbo-niveau 3. “Daar moet ik nog toestemming voor krijgen van mijn werkgever. Maar ik zou graag aan de opleiding willen beginnen, want die gaat nog dieper en uitgebreider op de stof in. Elk papiertje is voor mij een stap dichterbij een volgende kans.” Graag zou Brigitte dan weer naar Deltion komen. “Ik heb niet overwogen om de opleiding bij een andere school te volgen. Ik zou ook niet weten waarom. Ik ben blij dat ik doelbewust de keuze voor Deltion heb gemaakt”, besluit Brigitte.

Wat ons en onze studenten bezighoudt