Ruud volgt opleiding Industrieel Lakverwerker: ‘’Ik wil de beste spuiter worden”

12 juli 2023 10:11 Nieuws
Ervaring met spuitwerk had Ruud Kerssies (29) al. Maar een afgeronde mbo-opleiding in de richting van industriële lakverwerking nog niet. Na toestemming van zijn nieuwe werkgever om een opleiding te mogen volgen, kwam hij bij het Deltion College terecht. Dit jaar wil Ruud de opleiding Vakkracht Industrieel Lakverwerker op mbo-niveau 3 afronden. Ruud: “Het is wel fijn om een papiertje te hebben waarop staat dat je echt weet waar je mee bezig bent.”

Ruud werkt drie dagen per week bij Tulp Keukens in Rijssen als beitser en handspuiter in de spuiterij. “In de keukenfabriek sta ik op de spuiterij-afdeling, waar ik voornamelijk de onderdelen beits en spuit die van de machine komen. Maar ik spuit ook aparte vormen die niet door de lakstraat kunnen”, vertelt hij.

Toen Ruud aan het eind van de zomer van 2021 bij Tulp ging werken, gaf hij aan dat hij een opleiding wilde volgen. “Zodat ik bewust kan worden van de materialen waar ik mee werk, hoe ik daarmee werk en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn”, legt hij uit. “Spuitwerk is namelijk niet nieuw voor mij. De afgelopen jaren heb ik al van alles gespoten en geschilderd; van waterfietsen tot beenprotheses. Ik werk namelijk ook twee dagen per week als kunstenaar.”


Tulp ging akkoord met de wens van Ruud. Hij mocht een opleiding volgen, maar moest die zelf uitzoeken. Via Google kwam hij bij een cursus bij het Deltion College terecht. “Toen heb ik docent Theo Lefferts gevraagd om advies. Hij gaf aan dat het beter was om de hele opleiding Industrieel Lakverwerker op mbo-niveau 2 te volgen, omdat ik graag een compleet pakket wilde hebben. Daar ben ik toen in september 2021 mee gestart. Het was heel fijn dat ik flexibel kon instromen, want ik wilde zo snel mogelijk beginnen aan de opleiding en die ook zo snel mogelijk afronden.”

De beste spuiter
De opleiding Industrieel Lakverwerker op mbo-niveau 2 snel afronden, dat is Ruud gelukt. Binnen een halfjaar had hij alle vakken gehaald en de basiskennis opgedaan. Daarna stroomde hij door naar de verdiepende opleiding Vakkracht Industrieel Lakverwerker op mbo-niveau 3, die hij dit jaar gaat afronden. “Vanuit mijn werk is het niet vereist dat ik deze diploma’s heb, maar het is wel fijn om een papiertje te hebben waarop staat dat je beschikt over de nodige kennis. Ik wil de beste spuiter worden en dat meenemen in mijn artistieke werkzaamheden als kunstenaar. Creativiteit matchen met techniek en vakmanschap.”

Wat Ruud aan de beide opleidingen aanspreekt? “Het is veelzijdig. We leren zowel over houtsoorten als over kunststoffen als over metaal. Daar horen ook praktijklessen bij; over reparatie, spuittechniek en verschillende laksoorten.” Een aantal van deze lessen worden gegeven door docent Theo Schuurman. Ruud: “Hij staat deels voor de klas en werkt deels in het bedrijfsleven. Dat vind ik heel mooi. Net als de andere docenten is hij altijd bereid om je te helpen en zijn ervaring vanuit de praktijk te delen.”

Bewustwording
Ruud merkt dat de opleiding voor bewustwording gezorgd heeft. “Ik weet nu beter wat ik aan het doen ben. Waar werk ik mee? Waarom werk ik daarmee? Wat als het fout gaat? Door de opleiding heb ik geleerd hoe ik problemen kan oplossen. Op het moment dat iemand spuiter wil worden, dan is deze opleiding een aanrader. En voor meubelmakers, timmerlieden en jachtbouwers is deze opleiding een mooie aanvulling.”

Wat Ruud in de toekomst gaat doen, met twee diploma’s op zak? Hij vindt het nog lastig om te zeggen. “Voorlopig blijf ik nog bij Tulp werken, gecombineerd met mijn werkzaamheden als zzp’er. Daarna zien we wel weer verder. Voordat ik bij Tulp aan de slag ging, heb ik bijna 4 jaar gewerkt als docent beeldende kunst en vormgeving. Wellicht komt die branche ooit weer op mijn pad. Kennis vergaren is tenslotte ook kennis delen.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt