Docenten Transport en Logistiek verbreden kennis van vmbo-docenten

28 juni 2022 11:40 Nieuws
Onlangs heeft een groep vmbo-docenten de tweedaagse verdiepingscursus Transport en Logistiek bij het Deltion College gevolgd. Zij kwamen vanuit heel Nederland naar Zwolle om onder begeleiding van docenten Alle Kiers en Gerwin Bos hun kennis over transport en logistiek te verbreden in de praktijkhal aan de Katwolderweg. Cursist Els Schouten: “Bepaalde kennis ga ik sowieso weer toepassen in mijn lessen.”

De verdiepingscursus Transport en Logistiek wordt al jarenlang gegeven door Alle Kiers, docent Transport en Logistiek. “Sinds 2017 heb ik ongeveer 350 tot 400 vmbo-docenten mogen bijscholen door middel van theorie- en praktijklessen. De cursus is vooral interessant voor vmbo-docenten van middelbare scholen die het beroepsgerichte profiel Mobiliteit & Transport en keuzevak Transport aanbieden”, zegt Kiers.

Tijdens theorielessen wordt onder andere aandacht geschonken aan het zekeren en lossen van lading, maar ook orderpicking en retourlogistiek komen aan bod. In de hal aan de Katwolderweg brengen de vmbo-docenten vervolgens de theorie in de praktijk, door bijvoorbeeld zelf een pallet te sealen en op de juiste manier in de vrachtwagen te laden. “Zo kunnen de cursisten ondervinden wat we in theorie hebben behandeld”, legt Kiers uit.

Deltion is het enige roc in Nederland dat deze cursus aanbiedt


Bennie Polinder, docent op Sprengeloo in Apeldoorn, volgde de verdiepingscursus in mei en juni bij Deltion. “Ik verzorg alle beroepsgerichte technische vakken van het profiel Mobiliteit & Transport. Toen ik bij Sprengeloo kwam werken, werd mij verteld dat ik nog bij moest scholen op het gebied van transport. Dat heeft te maken met de veranderingen binnen het vmbo in 2017.” Via Stichting Platforms vmbo kwam Polinder terecht bij Deltion. “Deltion is namelijk het enige roc in Nederland dat deze cursus aanbiedt”, aldus Polinder.


Ook Els Schouten nam onlangs deel aan de verdiepingscursus. Zij werkt bij Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard, waar ze nu voor het tweede jaar lesgeeft. Zij heeft de verdiepingscursus gevolgd omdat ze haar kennis graag wilde verbreden. “Ik vond het heel leuk. Het was niet erg om voor deze cursus naar Zwolle te rijden. Door het oefenen in de hal krijg je echt een beetje gevoel bij de praktijk. Ook kom je collega’s tegen uit het hele land, met wie je ervaringen kunt uitwisselen. Dat is een meerwaarde.”

Een belangrijk doel van de cursus is om de kennis over transport en logistiek van de docenten zo te verbreden dat ze genoeg bagage hebben om hun eigen lessen zo vorm te geven dat het profieldeel aantrekkelijk wordt en blijft voor scholieren. Schouten: “Mijn kennis is echt verbreed. Ik heb meer geleerd over orderpicken, goederen inboeken, pallets sealen en het werken met spanbanden. Bepaalde kennis ga ik sowieso weer toepassen in mijn lessen.”


Polinder kijkt ook met een goed gevoel terug op de cursus. De praktijklessen, die door docenten Alle Kiers en Gerwin Bos gegeven werden, noemt hij ‘heel verhelderend’. “Een aantal handelingen die Alle Kiers liet zien met de laadklep, die heb ik nog nooit gedaan. Hoe de voeten van de chauffeur op de laadklep moeten staan, daar had ik nog geen aandacht voor. Maar nu wel”, glimlacht hij. “Ik zou deze cursus zeker aanbevelen.”

Alle Kiers gaat deze zomer met pensioen. Hij vindt het ‘ontzettend goed voor de branche’ dat hij de verdiepingscursus zo vaak heeft mogen geven. “We hebben vmbo-leraren in de klas gehad die de cursus van tevoren niks vonden, maar tijdens het traject zijn ze veel gemotiveerder geraakt. Als je die boodschap kunt overbrengen, zijn zij ook in staat om de boodschap naar scholieren over te brengen. We hopen dat meer studenten voor de opleiding gaan kiezen. Zwolle is een logistieke hotspot: we hebben veel nieuwe mensen nodig.”


Deltion blijft de verdiepingscursus Transport en Logistiek aanbieden, want docent Gerwin Bos neemt het stokje van Alle Kiers over. “Gerwin loopt al meer dan een jaar mee, dus hij weet hoe het moet. Niet alleen de cursus, maar ook de contacten met de vmbo-scholen zijn bij hem in goede handen. Het zou mooi zijn als Gerwin ook 350 tot 400 vmbo-docenten kan scholen in onze praktijkhal. Dat zou leuk zijn voor Gerwin, Deltion en de branche”, aldus Kiers.

Wat ons en onze studenten bezighoudt