Hasan en Najib slaan dubbelslag bij Deltion

25 mei 2023 11:14 Nieuws
Iedere dinsdag komen Hasan Zahra (33) en Najib Karimi (43) naar het Deltion College toe. De twee medewerkers van machinebouwer VMI volgen allebei een technische BBL-opleiding op mbo-niveau 2, aangevuld met Nederlandse les. Allebei willen ze graag zo snel mogelijk het diploma halen, om daarna verder te studeren. Hasan: “Zo moeilijk is het niet. Als je maar wilt.”

VMI produceert machines voor onder andere autobanden, conservenblikjes en de persoonlijke verzorgingsindustrie. Het hoofdkantoor van het internationaal bedrijf is in Epe. Hier werken ongeveer 900 mensen. “Als Deltion scholen wij al een aantal jaren medewerkers van VMI van mbo-niveau 3 naar mbo-niveau 4. Daar hebben we zelfs een aparte klas voor”, zegt docent Haico van der Kolk. “Eind 2021 gaf VMI aan dat ze ook een paar andere jongens in dienst hadden. Konden wij daar ook iets voor betekenen?”

Het ging om Hasan Zahra uit Syrië en Najib Karimi uit Afghanistan. Hasan wilde graag de opleiding Monteur elektrotechnische installaties volgen, terwijl Najib wilde starten met de opleiding Monteur Mechatronica. “Dat betekende dat wij extra moesten investeren op het gebied van Nederlands. Maar die opleidingsvragen kunnen wij als Deltion goed aan”, zegt Haico.

Hasan heeft in Syrië en Libanon gewerkt als elektromonteur, voordat hij in 2015 naar Nederland kwam. “In 2019 ben ik bij VMI begonnen als elektromonteur. Ik bouw nu allerlei soorten elektrische kasten. Dat begint met een stuk ijzer, waar ik allerlei draden en gootjes in moet maken.”


Najib is inmiddels tien jaar in Nederland. In Afghanistan was hij automonteur. Hij werkt al ruim vijf jaar bij VMI. “Voordat ik aan mijn opleiding begon, maakte ik kabelrupsen. Maar ik ben nu verhuisd naar een andere hal, waar ik sommige onderdelen voor machines maak. Die gaan daarna naar China, waar ze afgemaakt worden.”

Met Google Translate kom je er niet altijd uit

Vanaf september 2022 zitten Hasan en Najib bij Haico in de klas. Ze komen op de dinsdagmiddag en -avond naar Deltion toe voor theorielessen. Haico: “Ze volgen twee verschillende opleidingen, maar hebben wel deels dezelfde lessen. Ze leren allebei de basis van elektro, besturingstechniek en machinebouw. Met elektro hebben ze weinig moeite. De wet van Ohm is in Syrië en Afghanistan niet anders. Maar voor machinebouw moeten ze meer lezen. Dat is ingewikkelder. Met Google Translate kom je er niet altijd uit.”

Om het Nederlands van Hasan en Najib beter te maken, krijgen ze iedere dinsdag extra ondersteuning van docent Hanneke Janse. “Ze hebben een boekje met schrijfopdrachten gekregen. Iedere week kunnen ze mij hun werkopdrachten laten zien”, zegt Hanneke. Najib vult aan: “In een paar maanden heb ik al heel veel geleerd. Vroeger kon ik niet goed schrijven, maar dat is nu beter.” Dat vindt Hanneke ook. “Najib pakt de aanwijzingen snel op. Hij is heel leergierig.”

Drie vliegen in één klap
Op een later moment komen ook spreek- en luistervaardigheid aan bod. Hanneke: “We doen één ding tegelijk. Maar als je bezig bent met schrijven, dan heb je het er ook over en lees je het ook. Dus het is bijna drie vliegen in één klap.”

Haico van der Kolk merkt ook dat het Nederlands van Hasan en Najib steeds beter is geworden. “De laatste tijd gaat het heel goed. Ze snappen mijn grapjes ook; dan weet je dat hun taalbeheersing beter wordt. Daarnaast moeten ze steeds meer praten. In mijn klas zitten ze bijvoorbeeld tussen Nederlandse jongens. Als ze vragen hebben, spoor ik ze aan om het eerst aan hun buurman te vragen.”

Een diploma is belangrijk
Voorlopig liggen Hasan en Najib goed op schema. Haico: “Zoals het nu lijkt, gaan ze de opleiding binnen twee jaar afronden. Ik vind dat echt knap. Als je ziet wat ze al af hebben, daar kunnen veel andere jongens een puntje aan zuigen.” Najib: “Ik heb veel ervaring, maar je kunt zonder diploma niet werken of werk zoeken.” Dat onderstreept Hasan. “In Nederland is het papiertje heel belangrijk om makkelijk werk te kunnen vinden en door te kunnen groeien. In Syrië en Afghanistan is dat anders.”


Zowel Hasan als Najib willen straks graag een opleiding op mbo-niveau 3 gaan volgen.“ Maar dat moeten we nog wel bespreken met VMI”, zegt Hasan. Waar ze over 10 jaar staan? Najib noemt een ‘goed diploma’ en ‘goed werk’. Hasan droomt hardop: “Misschien doorgroeien en doorstuderen. Een vriend van mij die elektromonteur was, is nu bezig met een afstudeeropdracht op het hbo. Als hij het kan, waarom kan ik het dan niet? Zo moeilijk is het niet. Als je maar wilt.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt