Deltion zet stappen in flexibel onderwijs voor de zorg

23 mei 2024 14:35 Nieuws
Zorgorganisaties hebben een groot tekort aan medewerkers. Terwijl de zorg steeds complexer wordt. Werkgevers vragen daarom om sneller en flexibeler opleiden. Het Deltion College investeert hierin door kleinere leereenheden te ontwikkelen, die ingepast kunnen worden in een persoonlijke leerroute van iemand die iets wil betekenen in de zorg. Accountmanager Agnes Mulder: “We willen iedereen een passend traject aanbieden.”

Zorgorganisaties hebben moeite met het vinden van goed personeel. Dat zorgt voor druk op alle beroepsgroepen binnen de zorg. Daarnaast wordt de zorg steeds complexer en intensiever. Cliƫnten kampen vaak met meerdere ziektebeelden. Van huidige en toekomstige zorgmedewerkers worden specifieke kennis en vaardigheden gevraagd.

De populariteit van mbo-certificaten
De afgelopen jaren zijn korte cursussen die een officieel erkend mbo-certificaat opleveren daarom steeds populairder geworden. Cursisten volgen in ongeveer 10 weken tijd een overzichtelijk, afgebakend deel van een volledige mbo-opleiding. Een mbo-certificaat wordt opgenomen in het landelijk diplomaregister. Wie later een mbo-opleiding gaat volgen, kan met zo’n mbo-certificaat een deel van de opleiding sneller doorlopen.

Accountmanager Agnes Mulder: “In samenwerking met verschillende zorgorganisaties heeft het Deltion College de afgelopen jaren een aantal verdiepende en verbredende cursussen ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan Gerontopsychiatrie en Verdieping Palliatieve Zorg.” Al heel veel zorgprofessionals hebben deelgenomen aan de cursussen. En nog steeds stromen de aanmeldingen binnen. “Het leren van en met elkaar in een groep tijdens een afgebakende periode; dat wordt waardevol gevonden. Dat wat we nu doen, blijven we dan ook doen.”


Vanaf september introduceert Deltion een aantal nieuwe beroepsgerichte modules, die afgerond kunnen worden met een erkend mbo-certificaat. Het gaat om ‘Individuele ondersteuning en zorg in de maatschappelijke zorg’, ‘Ondersteunen en begeleiden in de maatschappelijke zorg’ en ‘Zorgdragen voor het ondersteuningsproces in de maatschappelijke zorg’. “Daarnaast gaan we nog een volgende stap zetten in het verder flexibiliseren van het onderwijs”, zegt Agnes.

Persoonlijke leerroute met kleinere leereenheden
Het werkveld vraagt namelijk om sneller en flexibeler opleiden, waarbij een opleiding, cursus of module niet altijd meer een diploma of certificaat op hoeft te leveren. Het gaat erom dat de zorgprofessional bekwaam is om zijn of haar taken uit te voeren. Agnes: “Een mbo-certificaat is heel mooi. Maar het moet nog flexibeler. Dan gaat het over elk moment kunnen instromen. Maar bijvoorbeeld ook over persoonlijke leerroutes. Wat kan en weet iemand al? En wat heeft iemand precies nodig in de situatie waarin diegene zorg verleent of wil gaan verlenen? Daarvoor worden nu kleinere leereenheden ontwikkeld.”

De kleinere leereenheden zijn gericht op specifieke taken, die iemand toevertrouwd worden als diegene voldoende bekwaam is. Agnes: “De kleinere leereenheden laten concreet zien wat iemand kan en mag doen. Het is een oplossing voor het nog sneller inzetbaar maken van mensen.” Daarbij gaat het niet alleen om zorgprofessionals, maar om iedereen die iets kan en wil bijdragen aan de zorg. “We willen iedereen een passend traject aanbieden. Niet alleen de klassieke zij-instromer, maar bijvoorbeeld ook de mantelzorger of buurtbewoner”, licht Agnes toe. “Je wilt geen enkele doelgroep ‘nee’ verkopen. Dat heeft als gevolg dat ons onderwijs meer divers wordt. We zoeken voor iedereen met een leervraag een antwoord.”


Agnes benadrukt dat de kleinere leereenheden de opleidingen, cursussen en beroepsgerichte modules niet gaan vervangen. “De opleidingen, cursussen en modules blijven, maar de kleinere leereenheden komen erbij. Als je wilt, kun je die kleinere blokjes optellen tot een groter geheel. Deltion College kan zowel zorgorganisaties, zorgprofessionals als mantelzorgers straks ontzorgen door een mooi en passend pakket met onderwijs te maken. Waarbij bestaande werkervaring en eerder gevolgde opleidingen meegenomen worden in de persoonlijke leerroute. Zo werken het onderwijs en de zorg samen aan het snel inzetbaar maken van iedereen die een bijdrage wil leveren aan de zorg.”

Meer informatie?
Wil je graag op de hoogte worden gehouden van de verdere flexibilisering van het onderwijs bij het Deltion College? Houd dan de branchepagina van Welzijn & Zorg in de gaten. Heb je een vraag? Neem dan contact op met accountmanager Agnes Mulder.

Wat ons en onze studenten bezighoudt