Deltion en Landstede zetten met de zorg stap in Praktijkroute Noord-Veluwe

04 juni 2024 14:15 Nieuws
Het Deltion College werkt al jaren samen met Landstede MBO en zorgorganisaties Viattence, WZU Veluwe en Het Baken in de Praktijkroute Noord-Veluwe. Samen leiden de zorgorganisaties en roc’s mensen op voor het werken in zorg en welzijn. Op donderdag 30 mei hebben zij symbolisch een volgende stap in de flexibilisering van de praktijkroute gezet door het convenant ‘samen-lerend-klaar voor de toekomst’ te ondertekenen bij Woonzorgcentrum De Voord in Elburg.

De zorg wordt steeds complexer en intensiever. Daarnaast zijn er veel vacatures. Zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers hebben daarom steeds vaker behoefte aan flexibel onderwijs op maat. Zodat zij kunnen leren op hun eigen tempo, passend bij wat speelt op de werkvloer en thuis. Met flexibel onderwijs wordt de drempel om in de zorg te gaan werken verlaagd.

Om voortdurend aan te kunnen blijven sluiten bij de veranderende maatschappij is nauwe samenwerking tussen het onderwijs en zorgorganisaties essentieel. In de Praktijkroute Noord-Veluwe wordt door Viattence, WZU Veluwe, Het Baken, Landstede MBO en het Deltion College mbo-onderwijs op maat aangeboden. Studenten behalen in de praktijk het mbo-diploma Helpende of Verzorgende IG. De opleiding wordt daarbij afgestemd op de kennis, vaardigheden en (werk)ervaring van de student.


Door het ondertekenen van het convenant ‘samen-lerend-klaar voor de toekomst’ op 30 mei hebben de zorgorganisaties en de mbo-scholen samen symbolisch een volgende stap gezet. Zij blijven zich met de verdere flexibilisering van de praktijkroute inspannen voor het behouden van huidige zorgmedewerkers, het werven van nieuwe zorgmedewerkers en het vergroten van kennis en vaardigheden bij zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers. Het lege vakje op het convenant staat symbool voor de mogelijkheid om in de toekomst de Praktijkroute Noord-Veluwe uit te breiden met andere organisaties.

De Praktijkroute Noord-Veluwe wordt verder geflexibiliseerd door bijvoorbeeld modules aan te bieden, die afgerond kunnen worden met een certificaat. Een diploma is niet meer per definitie een uitkomst. Het gaat erom dat de zorgmedewerker, mantelzorger of vrijwilliger bekwaam is om zijn of haar taken uit te voeren.


Collegedirecteur Simone van Ruth (Welzijn & Gezondheid) zette namens het Deltion College haar handtekening. “We hebben de afgelopen jaren al gezien dat intensieve samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld voor allebei van toegevoegde waarde is. Het onderwijs sluit goed aan op de ontwikkelingen in de zorg. Daarnaast stimuleert het onderwijs de leercultuur binnen de zorgorganisaties. Met het ondertekenen van dit convenant bekrachtigen we stevig het partnerschap tussen alle partijen. Heel mooi dat we met elkaar in staat zijn om toekomstgericht op te leiden en nog meer mensen te interesseren voor de zorg!”

Wat ons en onze studenten bezighoudt