Daniël volgt op eigen tempo cursus Helpende Plus

19 oktober 2023 15:42 Nieuws
Vanaf dit schooljaar biedt het Deltion College naast de reguliere cursus Helpende Plus ook een individuele route aan. Daniël Dimmers, locatie-assistent bij InteraktContour, heeft de afgelopen maanden al een individuele route doorlopen. Hij kon direct starten met de cursus. De online theorieopdrachten heeft hij razendsnel gemaakt. Binnenkort rondt hij de praktijkexamens af, waarmee hij een officieel erkend mbo-certificaat rijker is.

Daniël Dimmers (30) werkt als locatie-assistent bij Het Rode Klif in Lelystad; een woonlocatie van InteraktContour. Hij verleent zorg bij de Algemeen Dagelijkse levensverrichtingen (ADL) van ongeveer 45 bewoners met niet-aangeboren hersenletsel. “Ik haal de mensen dus uit bed, kleed ze aan en geef ze eten”, verduidelijkt Daniël.

Het was de leidinggevende van Daniël die hem wees op de individuele route van Helpende Plus bij het Deltion College. “Als ik deze cursus gevolgd heb, ben ik bevoegd om medicatie te geven op mijn werk. Dat maakt mij breder inzetbaar. We kunnen het werk dan beter onderling verdelen tussen de collega’s.”

Voor de individuele route van Helpende Plus hoeft Daniël niet terug de schoolbanken in. “Dat is wel honderd keer beter. Dus ik was snel verkocht. Ik ben erg blij dat de individuele route er is. Die kan ik ook goed naast mijn werk doen. Had ik dit als jongere al geweten, dan had ik deze route misschien toen al gevolgd”, zegt Daniël.

Je hebt zelf de regie

In mei 2023 kon Daniël direct met de opleiding beginnen. Hij vindt het een groot voordeel dat flexibel ingestroomd kan worden bij de individuele route van Helpende Plus. “Je hebt zelf de regie. Je kunt alles zelf inplannen en daarmee op jouw eigen tempo studeren. Dat is ideaal. Je kunt namelijk sneller klaar zijn. Ook plan ik de opleiding om mijn eigen werkrooster heen.”

Deelnemers aan de individuele route krijgen een coach vanuit Deltion College toegewezen. Daniël heeft wekelijks een gesprek met docent Elke Franssens, via Microsoft Teams. “Zij kijkt mijn opdrachten na. En de vragen die ik heb, daar weet zij wel een antwoord op. Dat helpt mij echt. Het is beter dan thuisstudie, waarbij je nauwelijks hulp krijgt. Heel prettig.”


Voor de zomervakantie had Daniël de theorie al afgerond. “De online opdrachten en toetsen sluiten perfect aan bij mijn werk. Ik ging er als een speer doorheen.” Eind oktober hoopt Daniël zijn praktijkexamens klaar te hebben. “Het oefenen van de praktijkopdrachten kan ook bij Deltion, maar wij doen zowel de opdrachten als praktijkexamens bij InteraktContour in Lelystad. Dat vindt mijn werkgever ook wel prettig. Maar door de werkdrukte is het wel even puzzelen om de examens in te plannen met de examinator.” Na afronding van de praktijkexamens ontvangt Daniël een wettelijk erkend mbo-certificaat.

Ik ben een betere locatie-assistent geworden

Bij de individuele route van Helpende Plus heeft Daniël onder andere geleerd hoe hij medicatie toedient, de hartslag meet en wonden verzorgt. Ook is in de cursus aandacht geweest voor verschillende ziektebeelden. Daniël: “Ik ben meer te weten gekomen over de zorg; van klysma tot medicinale pleisters plakken. Dat wist ik voor deze cursus nog niet. Ik ben een betere locatie-assistent geworden.”

Daniël zou iedere (toekomstige) locatie-assistent of helpende de cursus Helpende Plus aanraden. “Je kunt collega’s sneller helpen, want je bent breder inzetbaar. Maar mensen moeten ook weer niet te makkelijk over de cursus denken. Het sluit goed aan bij ons werk, maar je moet alles gedisciplineerd bijhouden en uitvoeren. Als je dat kunt, is de individuele route van Helpende Plus echt perfect.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt