Assistenten Wonen en Welzijn ontvangen praktijkverklaring: “Heel waardevol”

02 augustus 2023 14:33 Nieuws
In de eerste helft van 2023 hebben tien Assistenten Wonen en Welzijn van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht een praktijkverklaringstraject doorlopen. Op hun eigen werkplek hebben ze aangetoond dat ze bepaalde kennis en vaardigheden beheersen. Op 13 juli ontvingen zij tijdens een feestelijke uitreiking bij Woonzorgcentrum de Esdoorn hun verdiende praktijkverklaring.

Het praktijkverklaringstraject dat de tien Assistenten Wonen en Welzijn (AWW) doorlopen hebben tussen januari en juli, is speciaal voor hen samengesteld. “Deze medewerkers zijn heel belangrijk voor onze organisatie”, zegt leer-werkcoach Ingrid Raaijen van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht (ZGIJV). “Zij ondersteunen cliënten bijvoorbeeld bij eten en drinken, maar helpen ook bij activiteiten en in de huiskamer.”

Tijdens het praktijkverklaringstraject zijn de deelnemers begeleidt door een werkbegeleider of praktijkopleider van ZGIJV. Ook was docent Eduard Boermans van Deltion College beschikbaar om te ondersteunen, te adviseren en te helpen. “De samenwerking met Deltion was een logisch gevolg van de gezamenlijke wens om deze medewerkers te enthousiasmeren en te ondersteunen in hun ontwikkeling binnen hun functie”, aldus Ingrid.

De AWW’ers hebben op hun eigen werkplek aangetoond dat ze bepaalde vaardigheden op mbo-niveau 2 beheersen die gevraagd worden van een Helpende Zorg en Welzijn. Er zijn geen lessen en examens geweest. Eduard: “Iedere deelnemer heeft zijn of haar werkprocessen laten beoordelen door de werkbegeleider. Denk aan werkprocessen als het uitvoeren van bepaalde administratieve werkzaamheden of het ondersteunen bij activiteiten met bewoners. Uiteindelijk heeft iedereen zijn of haar individuele praktijkverklaringsroute goed doorlopen.”

Rollercoaster
Op donderdag 13 juli mochten de AWW’ers hun praktijkverklaring ophalen tijdens een uitreiking in de in de activiteitenruimte van Woonzorgcentrum de Esdoorn, onderdeel van ZGIJV. Nadat iedereen een drankje had gekregen, sprak leer-werkcoach Ingrid de deelnemers toe. “Het was soms een rollercoaster. Jullie zijn de eerste groep die dit praktijkverklaringstraject doorlopen hebben. Er waren wat problemen in het begin, maar iedereen is geslaagd. Jullie krijgen allemaal een praktijkverklaring, waar je echt trots op mag zijn.”

Namens het Deltion College spraken Anita Haan en Eduard Boermans een woordje. Anita: “Het is heel bijzonder dat iedereen het traject heeft afgerond, ondanks alle obstakels. Misschien tot ziens bij Deltion!” Die hoop had Eduard ook. “Jullie zijn in alle werkprocessen bekwaam. Ik hoop dat het smaakt naar meer en jullie misschien wel een mbo-certificaat of diploma willen halen.” Eduard noemde hierbij in het bijzonder de cursus ‘Ondersteuning thuis’, die vanaf oktober aangeboden wordt bij Deltion College.


Vervolgens mocht iedereen zijn of haar praktijkverklaring ondertekenen. Ook kregen de deelnemers een bos bloemen van hun werkgever. De uitreiking werd afgesloten met een (warm) hapje en drankje.

Leven Lang Ontwikkelen
Eduard: “Voor sommige AWW’ers was dit het eerste papiertje dat ze hebben gehaald. Ze ervaren nu erkenning voor hun werk. Dat is heel waardevol.” Ingrid verwacht dat na de eerste groep nog meer AWW’ers een praktijkverklaringstraject gaan volgen. “Na de zomer beginnen drie andere medewerkers aan dit traject. We hopen natuurlijk dat meer collega's volgen. Je ziet in ieder geval dat ze elkaar motiveren. Dat is erg leuk.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt