Dag van de Logistieke Arbeidsmarkt zeer succesvol

03 november 2022 12:32 Nieuws
Op woensdag 2 november vond de Dag van de Logistieke Arbeidsmarkt Regio Zwolle plaats in de praktijkhal van het Deltion College aan de Katwolderweg. Ruim zestig deelnemers van logistieke bedrijven, onderwijs- en overheidsinstellingen, brancheverenigingen en uitzendbureaus volgden ’s ochtends een inspirerend programma. De banenmarkt werd ’s middags door ongeveer honderd werkzoekenden bezocht.

Onder de leiding van dagvoorzitter Paul Veld, regisseur van de sectortafel Transport & Logistiek Regio Zwolle, gingen de aanwezigen in gesprek over het aanjagen van de arbeidsmarkt in de regio Zwolle. Daarbij lieten ze zich inspireren door de nieuwe ontwikkelingen en innovaties die plaatsvinden in de logistieke sector. “Wij maken gebruik van de collectieve intelligentie in de regio”, sprak Paul Veld.

Na het welkomstwoord van de dagvoorzitter, vertelden keynotesprekers Erdal Egin en Kevin Sikma (adviseurs van UWV/EURES) over de ontwikkelingen op de Europese arbeidsmarkt. Ook gaven zij aan wat deze ontwikkelingen betekenen voor de sector Transport en Logistiek. Daarna volgden de aanwezigen drie workshops over ontwikkelingen binnen regio Zwolle. De workshops hadden de thema’s ‘Innovatie’, ‘Havenlogistiek’ en ‘Feiten en cijfers over de regionale arbeidsmarkt’.

Bij de workshop ‘Innovatie’ namen Patrick Kip (opleidingsmanager bij Deltion College) en Henri Grolleman (docent Logistics Management bij Windesheim) de aanwezigen mee in de mogelijkheden van dozeninpakmachines, kartonschredders en exoskeletten. Deze innovatieve toepassingen maken het werk lichter en helpen daarmee uitval van medewerkers voorkomen. Joost Geuzendam van Pre-Tec liet ter plekke de werking van het exoskelet zien.


Manager Marcel Roelofs van STC, opleider van havenpersoneel, vertelde over het groeiende aandeel van de binnenvaart in de logistiek. Hij gaf aan dat thema's als innovatie en internationalisering daar een belangrijke rol bij spelen. 

Ten slotte gaven Moniek Bom (projectleider van Upgrade Jezelf) en Alex Bolland (Regionaal Mobiliteitsteam Regio Zwolle) informatie over het initiatief Upgrade Jezelf. Ook werd gesproken over het onbenut arbeidspotentieel. Hoe zorgen we ervoor dat werknemers wendbaar en beschikbaar blijven? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen? Bom en Bolland lieten weten dat in de regio Zwolle verschillende subsidies beschikbaar zijn om een toekomstbestendige arbeidsmarkt voor werkgevers en werknemers te realiseren.

In de middag vond een banenmarkt plaats voor iedereen die geïnteresseerd is in het werken in de logistiek. Transporteurs, logistieke dienstverleners, uitzendbureaus en detacheerders hebben hun bedrijf gepromoot in de praktijkhal van Deltion. Met meer dan 100 bezoekers was de banenmarkt drukbezocht en hebben werkgevers goede gesprekken kunnen voeren met werkzoekenden.


De Dag van de Logistieke Arbeidsmarkt werd mede mogelijk gemaakt door Werkgeversservicepunt Regio Zwolle, Windesheim, Sectortafel Transport en Logistiek Regio Zwolle en het Deltion College.

Wat ons en onze studenten bezighoudt