Bij Voorschakeltraject Logistiek snijdt het mes aan twee kanten

05 september 2023 09:30 Nieuws
Deelnemers aan het Voorschakeltraject Logistiek volgen niet alleen theorie- en praktijkles bij het Deltion College, maar lopen ook stage bij een logistiek bedrijf in regio Zwolle. Zoals Malanico. Meerdere deelnemers hebben na hun stage bij Malanico een contract gekregen. Anique van Alphen: “Als bedrijf is het mooi om mensen de kans te geven om weer te ‘wennen’ aan werken.”

Malanico levert vanuit Nieuwleusen vooral diervoeding en benodigdheden aan tuincentra en dierenspeciaalzaken. Ook verstuurt Malanico voor verschillende webshops pakketjes naar personen. Het is dan ook niet vreemd dat het UWV aan Malanico vroeg of ze stageplekken beschikbaar wilden stellen voor mensen die deelnemen aan het Voorschakeltraject Logistiek. Dit is een laagdrempelige kennismaking voor iedereen die overweegt om aan de slag te gaan in deze sector. Eind 2020 hebben accountmanager Esther Hulsman (Deltion College) en Thamàr Pol (Werkgeversservicepunt Regio Zwolle) het voorschakeltraject opgezet, die inmiddels door vier groepen is afgerond.

Deelnemers kunnen door subsidie van Groei Vooruit het Voorschakeltraject Logistiek gratis volgen. Zij gaan twaalf weken lang een dag per week naar Deltion College voor theorie- en praktijkles. Daarnaast lopen daarnaast minimaal twee dagen stage bij een logistiek bedrijf in regio Zwolle. Zoals Malanico, waar inmiddels vijf deelnemers aan het werk zijn (geweest).

Wennen aan werken
“Het Voorschakeltraject Logistiek helpt mensen met wat afstand tot de arbeidsmarkt om weer in het arbeidsproces te komen”, zegt HR Business Partner Anique van Alphen van Malanico. “Als bedrijf is het mooi om mensen de kans te geven om weer te 'wennen' aan werken. Zo dragen we maatschappelijk ons steentje bij.”

“We geven mensen ook de kans om te ontdekken wat ze leuk vinden om te doen”, vult Jeroen Boertjes aan. Hij is de vaste begeleider van de deelnemers op de werkvloer bij Malanico. “En het is voor ons als werkgever een hele mooie kans om goede medewerkers binnen te krijgen.” Anique: “Wij hebben al vier gemotiveerde collega’s gevonden dankzij het voorschakeltraject. Om verschillende redenen zijn twee van hen weer vertrokken, maar ik verwacht dat Henk ten Klooster en Eric Ligt hier nog jaren blijven.”


Eric Ligt deed in het najaar van 2022 mee aan het Voorschakeltraject Logistiek. “Toen ik aan het voorschakeltraject begon, had ik geen betaalde baan. Ik was actief als mantelzorger. Maar ik had al wel ervaring met logistiek”, vertelt Eric. Tijdens het traject liep hij stage bij Malanico. “Ik was vooral bezig met orderpicken; dat is het werk waar nieuwe medewerkers meestal mee beginnen. Ik vind het leuk om te zorgen dat de pallets recht en strak gestapeld zijn.”

Aan het voorschakeltraject heeft Eric ‘een leuke baan’ overgehouden. “Nog steeds werk ik als orderpicker, maar ik ben ook gestart met het inscannen en opbergen van goederen die bij ons binnenkomen. En het is de bedoeling dat ik op de reachtruck ga rijden.” Per 1 oktober krijgt Eric een vast contract bij Malanico. “Ik ben dan ook wel blij met de afwisseling in werkzaamheden, want zo kan ik het werk bij Malanico nog lang volhouden”, lacht Eric.

Voorschakeltraject start weer in oktober
Een nieuwe groep start op 5 oktober met het Voorschakeltraject Logistiek. Geïnteresseerden kunnen zich binnenkort inschrijven via Thamàr Pol van het Werkgeversservicepunt Regio Zwolle door haar een e-mail te sturen. De kans is groot dat Malanico dit najaar ook weer een stageplek aanbiedt. “We zijn echt heel blij met de deelnemers. Het is leuk om ze te begeleiden en ze te zien groeien”, zegt Anique.


Anique zou andere werkgevers zeker aanraden om betrokken te blijven of betrokken te worden bij het Voorschakeltraject Logistiek. “Maar werkgevers moeten zich wel realiseren dat het extra begeleiding vraagt, waar je tijd voor moet vrijmaken.” Dat beaamt Jeroen. “De deelnemers hebben meer persoonlijke begeleiding nodig dan gemiddeld. Maar uiteindelijk krijgen ze het werk goed onder de knie.” Anique: “Dus je moet er echt in geloven! Als werkgever en werknemer dat doen, dan snijdt het mes met een initiatief als het Voorschakeltraject Logistiek echt aan twee kanten.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt