“Afstandsleren: voor ons een no-brainer”

10 november 2021 Nieuws
Onderwijs op afstand. Veel onderwijsinstellingen kregen er pas sinds
COVID-19 mee te maken. Maar Alliander heeft al jarenlange ervaring met online lessen. Samen met Deltion verzorgt dit bedrijf sinds 2016 een blended BBL-opleiding voor monteurs.

De Technische Bedrijfsschool van Alliander (ontwikkelaar en beheerder van energienetten) is early adapter op het gebied van online lessen. Hoe is dat zo gekomen? Regiomanager Naomi van den Steen vertelt: “Medewerkers die de BBL-opleiding Infra Technicus elektrotechniek op niveau 4 volgden, deden dat bij twee verschillende onderwijsinstellingen, waaronder Deltion. Om meer uniformiteit in de opleiding te krijgen én de reistijd voor onze medewerkers te verminderen, wilden wij overstappen op een combinatie van afstandsleren en fysiek onderwijs. Dat noem je blended onderwijs. Deltion pakte dat voortvarend op en zette de lesstof om naar online lessen, met behulp van Adobe Connect.”

No-brainer
“We begonnen met een pilot onder een kleine groep medewerkers. Die was zo succesvol, dat doorgaan een no-brainer was”, aldus Naomi. “Wel hadden we op ict-gebied de nodige kinderziektes te overwinnen. De computers van Alliander zijn heel goed beveiligd. Dat gaf in de opstartfase allerlei problemen, zoals niet kunnen downloaden."

Naomi geeft aan dat de deelnemers aanvankelijk moesten wennen. "Afstandsleren is intensief en vereist discipline. Maar Deltionleraar Jack van Boven is heel vaardig in het online lesgeven. Bovendien hoeven de deelnemers minder te reizen en kunnen ze blended onderwijs makkelijker combineren met hun privéleven. Dat zijn voordelen die tellen.”

Bij blended learning blijkt het slagingspercentage hoger

Voordelen
“Ook Alliander plukt de vruchten van afstandsonderwijs,” gaat Naomi verder. “Ten eerste hebben we minder reiskosten en is de uitstoot lager. Daarnaast blijkt het slagingspercentage bij blended learning hoger dan bij puur fysiek onderwijs. Een mooi neveneffect is bovendien dat de deelnemers vaardiger worden in zaken als online vergaderen.” Naomi’s boodschap aan bedrijven die met afstandsonderwijs willen beginnen: “Zoek een goede partner, wees duidelijk in wat je voor ogen hebt en zet samen de schouders onder een goed programma. En neem de tijd om te testen!”

Wat ons en onze studenten bezighoudt