Monteurs en uitvoerders Enexis stralen door mbo-diploma

09 juli 2024 12:37 Nieuws
Bijna 30 studenten van Enexis hebben op woensdag 3 juli een mbo-diploma gekregen tijdens een feestelijke uitreiking bij Enexis Training & Opleidingen in Hoogeveen. Ze hebben daarvoor de afgelopen 1,5 tot 2 jaar een BBL-opleiding gevolgd. Met een diploma op zak gaan de studenten bij Enexis aan de slag als monteur of uitvoerder.

Het Deltion College en Enexis werken al jaren intensief samen. Docenten van het opleidingsteam Infra en Mechatronica zijn iedere week bij het opleidingscentrum van Enexis in Hoogeveen voor de technische mbo-opleidingen op verschillende niveaus. Het gaat daarbij om de opleidingen Eerste Monteur Laagspanningsdistributie, Eerste Monteur Middenspanningsdistributie, Eerste Monteur Gas-, Water-, of Warmtedistributie, Infra Technicus Elektrotechniek of Infra Technicus Gas. Daarnaast heeft Deltion mentor- en assessortrainingen verzorgd bij Enexis.

De studenten die een mbo-diploma hebben behaald, zijn flexibel ingestroomd. Ze hebben gemiddeld 1,5 tot 2 jaar over hun mbo-opleiding gedaan. Docent Steven Zwarts: “De studenten zijn bij Enexis aangenomen als aankomend monteur. Het zijn vaak mensen die toe waren aan andere werkzaamheden in een andere branche. Sommigen van hen hebben gewerkt als automonteur, zorgmedewerker, bakker of hovenier.” Zodra de zij-instromers het BBL-traject doorlopen hebben, worden ze direct bij Enexis aangenomen als monteur.


Een deel van de studenten gaat met een diploma op zak aan de slag bij Enexis als Elektromonteur Storingswachtdienst. Ze voeren onderhoudswerkzaamheden uit en lossen storingen op. Ook dragen ze bij aan het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnetwerk voor de energietransitie. Daarnaast gaan een aantal studenten aan het werk als uitvoerder. Zij gaan projecten in goede banen leiden door toezicht te houden, werkplannen te schrijven en ervoor te zorgen dat iedereen veilig werkt.

Docent Steven Zwarts kijkt met een goed gevoel terug op de BBL-trajecten. “De samenwerking met Enexis is waardevol. Doordat het onderwijs en het bedrijfsleven dichtbij elkaar staan, kunnen we de studenten goed onderwijs bieden. Het is bijzonder dat we nu zoveel studenten hebben mogen opleiden, die allemaal bij Enexis aan de slag gaan als uitvoerder, technicus of elektromonteur. Daarmee leveren wij een grote bijdrage aan de energietransitie.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt