Laura deed kennis op van hoogspanningstechniek bij Deltion College

02 juli 2024 12:05 Nieuws
Laura Nienhuis-Mengerink (45) uit Drachten ging in het najaar van 2020 als Technicus Stations bij TenneT aan de slag. Kort daarna begon ze bij het Deltion College met de cursus Hoogspanningstechniek. Toen ze de cursus had afgerond, startte ze met een BBL-opleiding. Daarmee spijkerde ze haar kennis van elektrotechniek bij. Laura: “Je kunt een aapje een kunstje leren, maar daar neem ik geen genoegen mee.”

Laura Nienhuis-Mengerink zorgt als technicus voor het onderhoud aan het hoogspanningsnet. Met haar collega’s houdt ze meer dan vijftig stations in Noord-Nederland storingvrij en operationeel. “Als Technicus Stations doe ik vooral het onderhoud van de componenten in het veld. Denk aan het standaard poets- en smeerwerk, maar ook aan het doen van metingen en inspecties.” Daarnaast heeft Laura eens per vijf weken een aantal dagen storingswachtdienst. “Dan ben ik 24 uur per dag oproepbaar voor storingen in mijn gebied. Soms word ik helemaal niet gebeld, maar soms wel tien keer.”

De loopbaan van Laura begon na een opleiding Werktuigbouwkunde op mbo-niveau 2 bij de technische dienst van Philips. Daarna runde ze twaalf jaar een eigen bedrijf in traditionele parketvloeren. “Uiteindelijk ben ik weer teruggevallen op mijn diploma’s en ben ik bij FrieslandCampina aan de slag gegaan. Eerst als pijpfitter en later als onderhoudsmonteur. Maar bij FrieslandCampina had ik weinig doorgroeimogelijkheden”, vertelt Laura.

Toen in het najaar van 2020 een plekje vrijkwam bij TenneT als Technicus Stations, besloot Laura de mogelijkheid met beide handen aan te grijpen. “Als ik nog één keer een carrièreswitch zou willen maken, dan moest ik het op dat moment doen.” Op basis van haar werk als storingsmonteur, kreeg Laura een kans. “Op kosten van TenneT ben ik toen direct naar school gegaan. De cursus Hoogspanningstechniek was verplicht, maar dat vond ik niet erg. Je kunt een aapje een kunstje leren, maar daar neem ik geen genoegen mee. Ik wilde meer kennis.”


Verschillende collega’s van Laura hadden de cursus Hoogspanningstechniek al gevolgd. “Ik kan hier niemand aanwijzen die een andere opleiding heeft gedaan dan de cursus bij Deltion College. Dus ik ging ook naar Deltion. Zwolle, dat klonk zo gek nog niet. Een uurtje reistijd. Dat ging ik doen.”

In een halfjaar wist Laura de cursus Hoogspanningstechniek af te ronden. Vervolgens nam ze zelf het initiatief om te starten met de BBL-opleiding Infra Technicus Elektrotechniek bij het Deltion College. “Zonder opleiding op mbo-niveau 4 kun je niet doorgroeien binnen TenneT”, licht Laura toe. “Ik heb een werktuigbouwkundige achtergrond. Ik kan veel trucjes leren, maar ik wil antwoord kunnen geven op de vragen die ik krijg. Veel verder dan de wet van Ohm was ik nog niet gekomen.” Laura sloeg daarom twee vliegen in één klap. “Ik bracht mijn kennis van elektrotechniek op niveau. Ik begrijp nu wat ik doe en voel mijzelf daardoor een stuk veiliger. En ik had direct een volwaardig diploma op mbo-niveau 4. Dat dwingt respect af.”

Ik heb nu daadwerkelijk de kennis gekregen waarnaar ik op zoek was

In april 2024 voltooide Laura haar BBL-opleiding, waarvoor ze twee jaar lang iedere woensdag naar Deltion kwam. “Ik heb er echt van genoten. In een klas met twee collega’s van TenneT en aantal mensen van Enexis heb ik veel geleerd. Ik heb nu daadwerkelijk de kennis gekregen waarnaar ik op zoek was.” Of de cursus haar BBL-opleiding makkelijker heeft gemaakt? “Bij de cursus hebben we een beginnetje gemaakt met netberekeningen. En ik wist beter waar ik aan zou beginnen. Maar achteraf gezien had ik de cursus ook goed als keuzedeel bij de BBL-opleiding kunnen doen”, aldus Laura.

Laura heeft inmiddels al drie collega’s doorgestuurd naar Deltion College voor de BBL-opleiding Infra Technicus Elektrotechniek met een bijpassend keuzedeel. “Mensen doen soms iets, maar ze weten niet waarom. Ik zou alle collega-technici zonder achtergrond in elektrotechniek deze opleiding aanraden. Daarmee ben je niet meer afhankelijk van de inschatting die een collega maakt, maar kan iedereen veiliger werken. Je moet weten waar je mee bezig bent.”

Van technicus naar opzichter
Welke plannen Laura zelf voor de toekomst heeft? “The sky is the limit”, lacht ze. “Ik sta aan de vooravond van een nieuw avontuur als Opzichter Stations. Ik krijg een coördinerende rol en meer verantwoordelijkheden. Op 1 juli ben ik begonnen aan een interne opleiding bij TenneT. Dat had ik zonder de BBL-opleiding bij Deltion College niet kunnen doen.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt