Deltion lanceert korte opleidingsmodules voor bouwbranche

06 oktober 2022 12:45 Nieuws
Het Deltion College biedt vanaf dit najaar een aantal korte, losse opleidingsmodules aan voor de bouwbranche. Met deze leerloopbaanpaden kan iemand snel de basis van bijvoorbeeld timmeren of metselen onder de knie krijgen. Deltion werkt hiervoor samen met de regionale opleidingsbedrijven RTC Nieuwleusen en OVG Genemuiden. De leerloopbaanpaden zijn vooral geschikt voor zij-instromers en volwassenen die snel inzetbaar willen zijn in de bouw. Inschrijven voor vijf leerloopbaanpaden is nu mogelijk.

In de bouw zijn veel vacatures. Vooral timmerlieden, metselaars en tegelzetters zijn hard nodig. Tegelijkertijd staat Nederland voor aantal grote maatschappelijke opgaven waaraan de bouw een belangrijke bijdrage levert. Zoals de energietransitie en het bouwen van woningen.

Basis onder de knie
Werkgevers vragen daarom om alternatieve opleidingsroutes, naast de reguliere mbo-opleidingen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld zij-instromers en statushouders in korte tijd praktijkgericht geschoold worden. Accountmanager Matthijs de Jonge: “Deltion gaat samen met regionale opleidingsbedrijven RTC Nieuwleusen en OVG Genemuiden vijf leerloopbaanpaden aanbieden. Met deze korte, losse opleidingsmodules kan iemand snel de basis van bijvoorbeeld timmeren of metselen onder de knie krijgen. Ook zijn de modules goed in te passen in de persoonlijke situatie van volwassenen.”


De leerloopbaanpaden zijn op initiatief van cao-partijen ontwikkeld. Ook de sectortafel Bouw & Infra Regio Zwolle ondersteunt deze opleidingstrajecten. Het doel is om de huidige werknemers in de bouw te behouden en het voor nieuwe medewerkers aantrekkelijk te maken om in de bouw te gaan werken. Voor de bouw en infra bewaakt de Stichting Vakbekwaamheid Gebouwde Omgeving (SVGO) de kwaliteit van de opleidingen. SVGO ziet ook toe op de certificering van de leerloopbaanpaden. Bij succesvolle afronding ontvangt de deelnemer een door de branche erkend certificaat (ingeschaald in het NLQF).

Flexibel opleiden
Volgens Gideon Verhoeven van SVGO krijgen de leerloopbaanpaden en de modules steeds meer bekendheid. “Ze worden door steeds meer werkgevers en opleidingsbedrijven omarmd. Dat komt omdat de leerloopbaanpaden in de ogen van de branche het dichtst bij het werkveld en de praktijk staan. Wij zijn blij dat Deltion nu ook, samen met de regionale opleidingsbedrijven, een bijdrage levert aan het snel en flexibel opleiden van vakbekwaam personeel in de gespecialiseerde aannemerij.”

Steeds meer werkgevers en opleidingsbedrijven omarmen de leerloopbaanpaden

Elk leerloopbaanpad bestaat uit 10 lesdagen, verdeeld over een periode van drie maanden tot zes maanden. De lengte van een leerloopbaanpad is afhankelijk van de kennis en vaardigheden die een deelnemer al heeft. Een succesvol afgelegde module levert een deelvakbekwaamheidsbewijs op en een stapeling van modules wordt beloond met een vakbekwaamheidsbewijs van SVGO. “Zij-instromers wordt op deze manier flexibele opleidingsmogelijkheden geboden. De leerloopbaanpaden bieden zo elk wat wils”, aldus Matthijs de Jonge.

Samenwerking met regionale opleidingsbedrijven
De leerloopbaanpaden worden uitgevoerd in samenwerking met opleidingsbedrijven RTC Nieuwleusen en OVG Genemuiden. Zij geven het praktijkonderwijs. Team Bouw van het Deltion College verzorgt de theorielessen en het afsluitend examen. Leraar Kees Stam en instructeur Eddy Strijker gaan dit de komende tijd namens het team doen.


“Ons team gelooft in deze korte modules, waarmee werknemers vlot inzetbaar zijn. Gezien de krapte op de markt en de vraag naar vaklieden in de bouw is dit een prachtige vorm van opleiden van diverse zij-instromers”, zegt Eddy. Kees vult aan: “Vanwege onze jarenlange ervaring als opleider zijn we goed verbonden aan de bouworganisaties en opleidingsbedrijven in de regio. Met de leerloopbaanpaden kunnen we samen met hen een antwoord gaan bieden op de uitdagingen waar we voor staan.”

Inschrijven nu mogelijk
Vanaf dit najaar worden vijf leerloopbaanpaden aangeboden bij Deltion College. Het gaat om Ruwbouw Timmeren, Afbouw Timmeren, Basis Metselwerk, Tegels lijmen en Metselen en afwerken. Er kan wekelijks gestart worden. Inschrijven is nu mogelijk.

Voor het volgen van de leerloopbaanpaden is subsidie te krijgen. Bijvoorbeeld vanuit Upgrade Jezelf Regio Zwolle of het Ontwikkelfonds van de sectortafel Bouw & Infra Regio Zwolle. Klik hier voor een overzicht van de verschillende scholingssubsidies.

Wat ons en onze studenten bezighoudt