Timmerman, metselaar of tegelzetter in 10 lesdagen

13 december 2022 14:32 Nieuws
Met de korte, losse opleidingsmodules van het Deltion College voor de bouwbranche kan iemand deze winter de basis van bijvoorbeeld timmeren of metselen onder de knie krijgen. Deze leerloopbaanpaden zijn geschikt voor zij-instromers die snel inzetbaar willen zijn in de bouw en voor bouwvakkers die zich in een extra discipline bij willen scholen in de koude maanden. Deltion College biedt in samenwerking met regionale opleidingsbedrijven vijf leerloopbaanpaden aan, die wekelijks opgestart kunnen worden.

In de bouw zijn veel vacatures. Vooral timmerlieden, metselaars en tegelzetters zijn hard nodig. Werkgevers hebben daarom om alternatieve opleidingsroutes gevraagd, naast de reguliere mbo-opleidingen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld zij-instromers en statushouders in korte tijd praktijkgericht geschoold worden.

Deltion heeft op de wens vanuit het werkveld geanticipeerd door vanaf dit najaar vijf leerloopbaanpaden aan te bieden. De leerloopbaanpaden zijn op initiatief van cao-partijen ontwikkeld. Ook de sectortafel Bouw & Infra Regio Zwolle ondersteunt deze opleidingstrajecten. Accountmanager Matthijs de Jonge: “Met deze korte, losse opleidingsmodules kan iemand snel de basis van bijvoorbeeld timmeren of metselen onder de knie krijgen. Ook zijn de modules geschikt voor bouwvakkers die zich bij willen scholen in de winter.”


Elk leerloopbaanpad bestaat uit 10 lesdagen, verdeeld over een periode van drie maanden tot zes maanden. De lengte van een leerloopbaanpad is afhankelijk van de kennis en vaardigheden die een zij-instromer of bouwvakker al heeft. Een succesvol afgelegde module levert een deelvakbekwaamheidsbewijs op en een stapeling van modules wordt beloond met een vakbekwaamheidsbewijs, die door de branche erkend wordt.

Samenwerking met regionale opleidingsbedrijven
De leerloopbaanpaden worden ook deze winter uitgevoerd in samenwerking met opleidingsbedrijven RTC Nieuwleusen en OVG Genemuiden. Zij geven het praktijkonderwijs. Team Bouw van het Deltion College verzorgt de theorielessen en het afsluitend examen. Het gezamenlijke doel is om de huidige werknemers in de bouw te behouden en het voor nieuwe medewerkers aantrekkelijk te maken om in de bouw te gaan werken.

Deltion levert een bijdrage aan het snel en flexibel opleiden van vakbekwaam personeel

De Stichting Vakbekwaamheid Gebouwde Omgeving (SVGO) bewaakt de kwaliteit van de opleidingen en ziet ook toe op de certificering van de leerloopbaanpaden. Volgens Gideon Verhoeven van SVGO worden de leerloopbaanpaden door steeds meer werkgevers en opleidingsbedrijven omarmd. “Dat komt omdat de leerloopbaanpaden in de ogen van de branche het dichtst bij het werkveld en de praktijk staan. Wij zijn blij dat Deltion ook in de wintermaanden, samen met de regionale opleidingsbedrijven, een bijdrage levert aan het snel en flexibel opleiden van vakbekwaam personeel in de gespecialiseerde aannemerij.”


Inschrijven voor winterscholing mogelijk
Deltion College biedt vijf leerloopbaanpaden aan. Het gaat om Ruwbouw Timmeren, Afbouw Timmeren, Basis Metselwerk, Tegels lijmen en Metselen en afwerken. Er kan wekelijks gestart worden.

Klik hier voor het volledige aanbod van onze opleidingen en praktijkgerichte cursussen voor de bouw.

Wat ons en onze studenten bezighoudt