Servicemonteurs deltaWonen na cursus aan de slag in de meterkast

10 januari 2024 10:24 Nieuws
Installateurs konden de toenemende vraag naar elektrisch koken van huurders van deltaWonen nauwelijks aan. Daarom besloot deltaWonen om haar twintig servicemonteurs door Deltion College te laten bijscholen. Het hele team volgde een cursus op maat, waardoor ze nu in de meterkast aan het werk mogen. Werkvoorbereider Guido Gosen: “De jongens zijn nu breder inzetbaar.”

Woningcorporatie deltaWonen verhuurt bijna 16.000 sociale huurwoningen in de gemeenten Zwolle, Kampen en Oldebroek. Het onderhoud van deze woningen wordt gedaan door een team van twintig servicemonteurs. Zij doen allerlei verschillende klussen. “Van een lekkende kraan tot de renovatie van een badkamer. Het is heel breed”, vertelt uitvoerder Dirk Stijf.

De laatste tijd hebben steeds meer huurders aangegeven dat zij graag elektrisch willen gaan koken. Door deltaWonen wordt dan gezorgd dat een kookgroep aangesloten wordt in de meterkast. Maar installateurs kunnen de enorme vraag momenteel nauwelijks aan. “Daarom hebben we besloten om het zelf te gaan doen. We wilden de kennis van onze servicemonteurs uitbreiden, zodat ze ook gecertificeerd in de meterkast mogen werken”, zegt werkvoorbereider Guido Gosen.

Directeur-bestuurder Evert Leideman vult aan: “Verduurzaming en de toename van elektrische apparaten vragen om nieuwe vaardigheden. Wij moeten daarom blijven investeren in de kennis en kunde van onze medewerkers. Met Deltion College hebben we een goede samenwerking.”

Vanuit deltaWonen werd contact gezocht met Deltion. Docent Elektrotechniek Erik Dahmen maakte een cursus op maat. In totaal hebben vier groepen servicemonteurs de cursus gevolgd. De eerste twee groepen werden begeleid door docenten Erik Dahmen en Eric Wulff; docent Sander de Bruijn heeft de lessen bij de laatste twee groepen verzorgd.


De servicemonteurs kregen zes weken lang een ochtend theorie- en praktijkles. “In de lessen hebben ze kennis opgedaan van de materialen waar ze mee werken. Denk aan bijvoorbeeld een aardlekschakelaar of aardlekautomaat”, zegt Erik Dahmen. Ook is gesproken over hoe de installatie werkt en over de relevante wetgeving. “We hebben die jongens nu naar een niveau gebracht van NEN 3140. Daarmee mogen ze in de meterkasten aan het werk”, aldus Erik.

Volgens Erik was het volgen van de cursus voor veel servicemonteurs een grote stap. “Ze gingen weer terug naar school. Maar elke les werden ze enthousiaster. Aan het begin van de middag moesten we ze echt de deur uitschoppen.” Dat herkent Dirk, die zelf met de eerste groep meegedraaid heeft. “Een paar jongens zaten niet zo op de cursus te wachten. Maar de jongens die de meeste weerstand hadden, hebben het meeste plezier aan de opleiding beleefd.” Guido vult aan: “We krijgen van iedereen positieve reacties terug.”

Ik ben blij dat ik deze cursus gevolgd heb

Harm (64) was een van de servicemonteurs die de cursus gevolgd heeft. “Ik vroeg mijzelf wel af waarom ik zo’n cursus nog moest doen. Als je al zo lang niet naar school geweest bent, dan is met name theorie lastiger. Maar het ging heel goed. Ik ben blij dat ik deze cursus gevolgd heb.” Ook servicemonteur Jan (51) kijkt met een goed gevoel op de cursus terug. “We hadden al positieve verhalen gehoord van onze collega’s over de praktijklessen. Ik vond het mooi om te doen en ik heb echt wat nieuws geleerd. We kwamen nooit in de meterkast.” Harm vult aan: “Maar we mogen nu in de meterkast aan de slag en de klus daar klaren.”

Harm en Jan hebben, net als alle andere servicemonteurs, de cursus goed afgerond. Guido: “De jongens zijn nu breder inzetbaar. Ze kunnen uitdagingen nu zelf oplossen, in plaats van de klus overdragen aan een elektricien. Dat is heel mooi.”


De servicemonteurs zijn voorlopig nog niet uitgeleerd. Erik: “We gaan elk jaar een herhalingscursus geven van één dag. In ons vakgebied verandert er nog wel eens wat.” Dirk geeft aan dat ook de volledige cursus nog door een nieuwe groep gevolgd gaat worden. “Daar zitten bijvoorbeeld ook magazijnmedewerkers bij, want ze moeten weten waar ze het over hebben als ze materiaal bestellen. Voorlopig zijn we nog niet uitgeleerd.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt