Zelfstandig werkend bakker

Zelfstandig werkend bakker

BOL - BBL Opleiding Niveau 3

Creatief, zelfstandig, werken met je handen. En natuurlijk de geur van vers brood. Past dit allemaal bij jou? Dan is Zelfstandig Werkend Bakker jouw opleiding! Je bereidt het lekkerste brood en banket met verschillende ingrediënten. Van gezond tot heerlijk zoet. Jij bakt het, want jij bent straks die topbakker!

Meld je nu aan

De feiten in het kort

Scroll onderstaande tabel om meer te zien
Leerweg Startdatum Duur Kosten
BBL 1 augustus 2023 3 jaar €654,-
+ overige kosten
1 augustus 2024 3 jaar €715,-
+ overige kosten
Flexibele instroom mogelijk
BOL 1 augustus 2024 3 jaar €1.419,-
+ overige kosten
3 februari 2025 3 jaar €1.419,-
+ overige kosten
BBL
Startdatum Duur Kosten
1 augustus 2023 3 jaar €654,-
+ overige kosten
1 augustus 2024 3 jaar €715,-
+ overige kosten
Flexibele instroom mogelijk
BOL
Startdatum Duur Kosten
1 augustus 2024 3 jaar €1.419,-
+ overige kosten
3 februari 2025 3 jaar €1.419,-
+ overige kosten

Meer informatie

Kies een leerweg:

Over deze opleiding

Met de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker (BOL en BBL) leer je alles over het bereiden, decoreren en verpakken van bakkerijproducten. Je bereidt bakkerijproducten, zoals brood en banket. Dit leer jij zelfstandig te bereiden volgens vaste recepten. Ook leer je hoe je andere bakkers begeleidt in hun werk en vak.

Stages

Met de BOL-opleiding ga je 5 dagen per week naar school en loop je in blokken van 10 weken stage.
 
Je loopt stages bij meerdere bakkerijen en bij leerbedrijf Delicieuze van het Deltion College. Zo leer je het beroep goed kennen. 

Kosten

  • Lesgeld (vanaf 18 jaar) €1.419,- per leerjaar
  • Boeken en andere leermiddelen ongeveer € 500 per leerjaar
  • Laptop verplicht (zelf aanschaffen)
Meer weten over tegemoetkoming en studiefinanciering.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding volg je keuzedelen. Een keuzedeel geeft je verdieping of verbreding van jouw kennis. Je kunt onder andere kiezen uit:
  • Streekproducten
  • Bereiden van eenvoudige gerechten
  • Verdieping bakkerijgrondstoffen
  • Voedingsleer

Past deze opleiding bij jou?

Je werkt netjes en volgens de voedselveiligheid regels
Je bent creatief
Je kunt goed organiseren en plannen
Werken op verschillende tijdstippen vind je prima

Dit wordt jouw vakkenpakket

Bakkerijpraktijk en siervakken
Machines/Gereedschappen
Keuzedelen
Grondstoffenkennis
Vakleer
Nederlands
Rekenen
Loopbaan / Burgerschap
Sport (keuzeprogramma)

Ook goed om te weten

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding moet je aan (minimaal) een van onderstaande voorwaarden te voldoen:
  • Je hebt al een van deze diploma’s: vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Je hebt een overgangsbewijs naar 4 havo of 4 vwo.
  • Of je bezit een mbo-diploma niveau 2.
Een intakegesprek maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure. Als daaruit blijkt dat je geen juist of een onvoldoende beroepsbeeld hebt, wordt geadviseerd om, voor inschrijving, een oriënterende stage te volgen.

Lees meer over toelatingseisen en doorstroom mbo.

De opleiding & studenten in beeld

"Bakkers zijn vroege vogels, een goede wekker is belangrijk. "

Yana, student Zelfstandig Werkend Bakker

Veelgestelde vragen

Contact Studenten SuccesCentrum

Nog eens nalezen?

Wil je de informatie over deze opleiding later nog eens teruglezen? We hebben een digifolder voor je klaarliggen!

Download de digifolder