background

Fotograaf

Als fotograaf leg jij de wereld vast in beeld. Je werkt meestal in opdracht van een opdrachtgever. Dit kan een reclamebureau zijn, maar ook een dagblad, een bedrijf of een bruidspaar. Vaak ben je gespecialiseerd in een bepaalde tak van fotografie, zoals bedrijfsfotografie, persfotografie, reisfotografie, modelfotografie of studiofotografie. Je kan echter ook generalist zijn. Als fotograaf werk je meestal als freelancer/zzp'er, maar soms ook in een bedrijf.

De fotografiebranche ontwikkelt zich, de fotograaf is niet alleen meer bezig met foto's maken. Er is een verschuiving naar fotografische vormgeving. De term 'Design Thinking' wordt steeds belangrijker.

Beroepseisen

 • je bent zelfstandig
 • je hebt compositie- en kleurgevoel
 • je kan je verplaatsen in andere mensen
 • je bent creatief en pragmatisch
 • je zet artistieke ideeën technisch om
 • je bent nauwkeurig
 • je werkt doel- en resultaatgericht
 • je bent klantgericht en commercieel
 • je bent professioneel
 • je bent flexibel en stressbestendig

Fotograaf BOL 4

Let op

Op dit moment is voor deze opleiding het maximale aantal studenten bereikt dat in het eerste jaar kan starten. De aspirant studenten die zich aanmelden na 25 april krijgen tijdens het intakegesprek te horen of zij direct geplaatst worden of op een reservelijst komen.

School en stage

De opleiding duurt 4 jaar. Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit betekent dat je 5 dagen per week naar school gaat en meerdere periodes op stage loopt. Je gaat in het derde en in het vierde leerjaar op stage. De eerste stage is een kennismaking met het vak. De tweede stage is gericht op de richting waarin jij je wilt specialiseren. De opleiding bestaat uit ongeveer 2/3 praktijkvakken en 1/3 theorievakken. Tussen het Deltion College en jou wordt een onderwijsovereenkomst afgesloten.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

In het eerste jaar van deze opleiding krijg je algemene vakken en keuzevakken. De algemene vakken zijn: Project, Vormgeven, Studieloopbaanbegeleiding, Adobe 1, Adobe 2, Kunsbeschouwing, Nederlands, Engels, Rekenen en Sport. Sport wordt aangeboden door een sportkeuzeprogramma waarbij de student zelf sportclinics kiest voor een bepaalde periode. De beroepsgerichte vakken zijn: Fotopraktijk, Fototheorie, Studio & Styling en Post Production. Daarnaast krijgt de fotograaf ook videolessen. Door middel van het keuzevak kun je bij de andere opleidingen binnen Media & Vormgeving een kijkje in de keuken nemen. Zo leiden we je op tot een T-shaped professional. Een T-shaped professional heeft kennis van veel verschillende onderwerpen en kan goed meedenken met elke klant.

Breed eerste jaar

Om kennis te hebben van mogelijkheden in de creatieve industrie en om diverse media te kunnen ontwikkelen, doorloop je het eerste jaar een programma waarin gewerkt wordt aan multidisciplinaire vaardigheden. Je doet hiermee kennis op van de verschillende vormgevingsrichtingen, maar leert ook algemene competenties en vaardigheden van een Fotograaf.

Tijdens de opleiding leer je onder andere:

 • Licht, beeld en/of geluid maken en bewerken;
 • Audiovisueel materiaal te onderhouden;
 • Een concept / plan te ontwikkelen voor je opdrachtgever;
 • Organisatorische werkzaamheden uit te voeren; en
 • Ondernemerstaken uit te voeren.

Ook zijn er tijdens de opleiding diverse excursies naar bijvoorbeeld PAUW en zijn er vakgerelateerde workshops in de PI-week. In het derde jaar vindt er ook een buitenlandexcursie plaats.

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Jouw opleiding bevindt zich in gebouw Blauw.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Tevens beschikken we over een Mediapool waar je diverse apparatuur kunt lenen zoals foto- en videocamera's.

Verder leren

Na het behalen van je diploma kun je gaan werken en je door middel van bedrijfscursussen verder scholen. De opleiding geeft toegang tot specialisatie in het reguliere hbo.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.168,-- per leerjaar

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Voor toelating tot deze opleiding dien je aan (minimaal) één van onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg;
 • Diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • Een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • Een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2).

Intakeprocedure

Een positieve beoordeling op je portfolio en op een thuisopdracht maken onderdeel uit van de intakeprocedure. Kijk voor meer informatie over de intake op http://www.deltion.nl/thuisopdrachtcreatief

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.