background

Assistent Manager Internationale Handel

Als assistent manager internationale handel werk je in alle branches van de internationale handel: groothandel, productiebedrijven en dienstverlening. In de binnendienst opereer je hoofdzakelijk vanuit het eigen kantoor en heb je voornamelijk op afstand (telefonisch, email, e.d.) contact met de klant en andere betrokkenen. In de buitendienst ben je op de hoogte van de taal en cultuur van het exportland, zodat je in de benadering en advisering goed aansluit bij de buitenlandse klant. Je hebt een professionele en commerciële instelling en je bent gericht op het verlenen van service, je hebt het talent om in te spelen op de situatie bij de klant. Je hebt een neus voor kansen in het buitenland: je zorgt dat je voortdurend op de hoogte bent van de ontwikkelingen in het import- en exportgebied.

Beroepseisen

 • je bent vriendelijk, flexibel, collegiaal en nauwkeurig
 • je hebt een dienstverlenende instelling en verantwoordelijkheidsgevoel
 • je bent stressbestendig, kunt goed organiseren en plannen
 • je bent taalvaardig en hebt fiancieel / rekenkundig inzicht
 • je kunt je goed uitdrukken in het Engels en redelijk in het Duits of Spaans

Assistent-manager internationale handel BOL 4

School en stage

De opleiding duurt 3 jaar. Studenten met een relevant mbo-diploma op niveau 3 of een havo diploma kunnen de opleiding versneld doen. Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL-school en stage). Je gaat gedurende 3 jaar 5 dagen per week naar school en loopt gedurende de opleiding ongeveer 40 weken stage. Stage in het buitenland is mogelijk in het derde leerjaar.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

Het basisdeel bestaat uit het onderzoeken van de markt en het doen van voorstellen voor commercieel beleid. Je leert het verkooptraject uit te voeren. Daarvoor verzamel je gegevens over de klant, het product en de markt. Je doet voorstellen voor het verkoopbeleid en de marketing. Verder leer je over relatiebeheer en klantenservice.

Vervolgens ga je dieper in op het organiseren en uitvoeren van in- en exportactiviteiten (profieldeel). Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van documenten voor in- en export en het coördineren van verzending en transport. Je maakt een export marketing plan. Een ander onderdeel van de opleiding is assisteren bij selectie van tussenpersonen.

Een nieuw onderdeel in het mbo is het keuzedeel. Elke opleiding heeft een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. De keuzedelen voor de opleiding zijn:
- internationalisering
- doorstromen naar hbo
- ondernemerschap in het mbo
- Duits of Spaans

De algemene onderdelen van de opleiding zijn o.a:

 • Loopbaan en burgerschap (functioneren als zelfstandig burger in de maatschappij)
 • Nederlands en rekenen
 • Engels
 • Sportkeuzeprogramma

Er zijn centrale toetsmomenten die telkens plaatsvinden aan het einde van elke periode. Herkansingen zijn mogelijk bij de volgende periode. Als je alle kerntaken en algemene onderdelen voldoende hebt afgesloten, krijg je je diploma voor Assistent Manager Internationale Handel. Daarnaast behaal je een certificaat, waarin staat dat het diploma internationaal erkend is door NETINVET. Zie www.netinvet.nl.

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen.

Verder leren

Doorleren kan in volledig dagonderwijs in het hbo in bijvoorbeeld de volgende richtingen: hbo CE/BE/MER, International Business Studies, m.n. Small Business/Retail Management/International Business and Languages, Lerarenopleiding. Maar doorleren kan ook door het volgen van cursussen op het gebied van marketing, management, verkoop / inkoop/ export, PR / reclame, toerisme en in deeltijd-hbo.

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.kiesmbo.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar [email protected]

Aanmelden 2019-2020informatie aanvragen

Startdatum

De opleiding start na de zomervakantie. Je moet je bij voorkeur aanmelden vóór 1 april.

Kosten

(prijswijzigingen voorbehouden)

 • lesgeld (vanaf 18 jaar) € 1.168,-- per leerjaar

 • laptop (verplicht)
 • boeken en andere leermiddelen (voor de gehele opleiding verdeeld over 3 jaar) ongeveer € 900,--
 • andere kosten (voor het eerste leerjaar) ongeveer € 100,-- (opleidingsspecifiek)

 • Studenten tussen de 18 en 30 jaar komen in aanmerking voor een basisbeurs via de Wet op de Studiefinanciering. Voor mbo-studenten BOL 3 en 4 vanaf 18 jaar geldt de prestatiebeurs
 • Voor meer informatie: bel DUO, tel. (050) 599 7755 of kijk op www.duoocw.nl.

Locatie

Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Toelatingseisen

Je kunt tot deze opleiding worden toegelaten als je aan minimaal een van onderstaande eisen voldoet;

 • een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte, de gemengde of de theoretische leerweg*;
 • diploma lbo, vbo, mavo en mavo/vbo waarvan het examen voor alle vakken op tenminste C-niveau is afgelegd en met tenminste één van de vakken wiskunde, economie of een tweede moderne vreemde taal;
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4;
 • een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap goedgekeurd diploma of goedgekeurde verklaring;
 • een diploma vakopleiding (mbo niveau 3) of een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in de sector economie

  * Bij doorstroom vanuit vmbo techniek, zorg & welzijn of landbouw naar mbo economie bevelen we je aan om te beschikken over één van de volgende examenvakken: wiskunde of economie of een tweede moderne vreemde taal.

Kans op werk

Hoe groot is de kans dat je werk vindt in deze opleidingsrichting? Je leest het op www.kansopwerk.nl. Of lees het in de studiebijsluiter.